Siirry suoraan sisältöön

Hungry for Finland tutkii: Ruokaa saunaelämyksen tueksi

Jotta saunaelämyksestä tulee unohtumaton, se vaatii tuekseen maistuvaa ruokaa. Haaga-Helia ammattikorkeakoulun opiskelija on kehittänyt Suomen ruokamatkailua suunnittelemalla saunaruokatuotteita. ”Tyhjällä vatsalla saunominen on epämukavaa”, toteaa Sauna from Finland järjestön toiminnanjohtaja Carita Harju.

Opiskelija Marilla Happonen on tehnyt opinnäytetyön RUOKA & MATKAILU -hankkeelle. Hanke on laatinut Suomen ensimmäisen ruokamatkailustrategian 2015-2020. Strategia kehittää Suomesta kansainvälisesti tunnettua ruokamatkailumaata. Strategiassa saunan ja ruoan roolit ovat tuottaa matkailijoille unohtumattomia makuelämyksiä saunomisen yhteydessä.

Sauna kuuluu suomalaiseen identiteettiin. Ruoka- ja hyvinvointimatkailun näkökulmasta sauna on yksi Suomen parhaimmista matkailutuotteista. Onnistuakseen saunaelämykseen kuuluu oleellisesti myös maistuva ruoka.

Saunaelämyksiä ja –palveluita tarjoaville yrityksille on luotu kolme saunaruokakokonaisuutta. Kokonaisuudet koostuvat teemoista. Ne ovat käytettävissä sellaisinaan tai muokattavissa toimijalle sopivaan muotoon.
Teemat ovat:
– Katuruoan innoittamaa – helppoa syötävää
– Perinteisiä makuja – paluu lapsuuden makumaailmoihin
– Villisti hyvää – viimeisimpien trendien mukaisia herkkuja

Ruokatuotteet hyödyntävät monipuolisesti lähiruokaa ja luonnosta saatavia raaka-aineita. Teemat sisältävät alkujuoman, saunan aikana nautittavan kevyen suolapalan sekä saunan jälkeen nautittavan täyttävämmän aterian sekä pienen jälkiruoan.

Opinnäytetyö on luettavissa osoitteessa http://www.urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2015112617888
Artikkelin teksti ja tiedustelut:
Marilla Happonen
marilla.happponen@gmail.com
puh. 050 919 6525

Kristiina Adamsson, Haaga-Helia AMK
kristiina.adamsson@haaga-helia.fi
puh. 040 488 7595