Siirry suoraan sisältöön

Mallia hiihtokeskusten ruokamatkailuun Åresta!

Ruotsin ykköshiihtokohde Åre osaa olla askeleen edellä. Marraskuun Mondo-lehdessä julkaistu artikkeli Åre – hiihtäjän herkku on osoitus siitä, kuinka ruokamatkailuun, erityisesti paikalliseen ruokaan, satsaaminen hiihtokeskuksessa kannattaa!

Åressa paikallinen ruoka näkyy kaikkialla. Åre Explore -yritys järjestää puolentoista tunnin pituisia lumikenkäretkiä, jossa pääasiassa on syöminen. Retkellä pääsee maistelemaan muun muassa glögiä, kurpitsansiemenpipareita, lämmintä nokkossoppaa, rieskasnackseja, kaakaota joka tehdään kaatamalla kuumaa maitoa suklaatikkarin päälle, sekä Åren oman suklaatehtaan kohvehteja. Jokaisen maun kohdalla kerrotaan, kuka annoksen on tehnyt ja missä.

Åressa pääsee maistelemaan myös juureen leivottua leipää, Åren kahvipaahtimon kahvia, årelaisen panimon olutta, raikkaita pale aleja tai hedelmäistä ipaa. Yksi juomista on ”yhteisöolut”, jonka tuotoista lahjoitetaan osa yleishyödylliseen tarkoitukseen Åressa.

Åre Gastronomy Week järjestetään kolmannen kerran 8.-14. helmikuuta 2016. Tapahtumassa on mahdollisuus kokeilla paikallisia herkkuja. Lisäksi mukaan voi ostaa erilaisia ruokaa liittyviä kotiin viemisiä: näkkäriä, lakka-porkkana-viskihilloa, suklaata, mysliä, sinappia…

Hiihtäminen on kehittynyt modernimmaksi ja tämä näkyy myös Åressa. Monilla on kypärään kiinnitetyt kamerat mukana laskiessaan ja rinnealueella on useita wifitolppia. Myös Åre Exploren gastrokävely on ikuistettu nettiin jo seuraavana päivänä sen toteutuksesta, helikopterikameran kuvaamana ja taustamusiikin täydentämänä.

Åressa ravintolaruokailu poikkeaa perinteisestä linjastoruokailusta suuresti. Buustamon Fjällgårdenissa on pöytiintarjoilu, ja ruoat ovat ensiluokkaisia. Aterian yhteyteen voi liittää myös alakerran tislaamon napsumaistelun.

Ruokaan panostaminen näkyy myös baareissa ja pubeissa. Tähtikokki Jonas Dahlbomin ideoiman Ölbarenin teemaillassa ruokailuun kuuluu koreografia, valot ja musiikki. Alkudrinkkiä hämmennetään kuusenoksalla ja lautasena toimii lankku, jonka päällä on makkaraa, puolukkasurvosta ja pystyssä Mora-puukko. Åressa toimii myös muita huippukokkeja, kuten tv-kokki Erik Videgård, sekä kansainvälistäkin mainetta niittänyt Magnus Nilsson, joka tunnetaan alueen ykkösravintolasta Fävikenistä. Lisäksi Nilsson on vastikään avannut oman lihajalostamon myymälöineen, sekä minikokoisen nakkikiskan, Korvkioskin, jossa nakki tarjoillaan rieskarullan sisässä yhdessä tillikurkkujen, muusin, paahdetun sipulin ja sinapin kanssa.

Lähde: Mondo-lehti 10/2015 (Teksti: Heidi Kalmari)

Kuvat: Nina Niemi