Siirry suoraan sisältöön

Villiruoka tukemaan ruokamatkailua Suomessa

Haaga-helialaiset opiskelijat ovat luoneet suomalaista villiruokaosaamista tukemaan ja vilkastuttamaan kokkaustapahtuman, jossa osallistujat pääsevät tutustumaan villiruokaan ja New Nordic Cuisineen.

Kokonaisuus luotiin RUOKA&MATKAILU -hankkeen toimeksiannosta tukemaan helmikuussa 2015 julkaistua Suomen ensimmäistä  ruokamatkailustrategiaa.

Villiruokakokkaus sisältää esitelmän, jossa osallistujat perehdytetään villiruokaan ja New Nordic Cuisineen. Sen jälkeen valmistetaan viiden innovatiivisen ruokalajin illallinen ja se nautitaan yhdessä ammattitaitoisten ohjaajien johdolla.

Villiruokaa on kaikki luonnossa vapaasti kasvava, kuten sinet, marjat, riistaeläimet ja poro, kalat sekä villiyrtit ja -vihannekset. Viime vuosina villiruoka on ollut paljon esillä ja siitä on muodostunut eräänlainen ruokatrendi lähi- ja luomuruoan rinnalle. New Nordic Cuisine on puhuttanut maailmalla jo pitkään ja on osaltaan myös vaikuttanut villiruoan suosion nousuun.

Lahjakkaat keittiömestariopiskelijat, Olli Partanen ja Jessica Wahl, kertovat halunneensa syventyä ajankohtaiseen aiheeseen opinnäytteessään. He ovat valmiita opastamaan muillekin, kuinka paljon Suomen luonnolla on tarjottavaa. Nyt toiveena on myös se, että villiruoka näkyisi suomalaisessa arkiruoassa enemmän. Lähiluonto tarjoaa lukuisia mahdollisuuksia keräilyyn, vaikka lapsien kanssa yhdessä. Suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiökin (ELO) on ottanut villiruoan yhdeksi kärjekseen.

Villiruokailtamaksi ristitty tapahtumamoduuli toteutettiin onnistuneesti Haaga-Helian Haagan kampuksella lokakuussa 2015. Partanen ja Wahl loivat moduulille yksityiskohtaiset askelmerkit sekä ammattitason annoskortit, jotta villiruoan osaajia saadaan lisää Suomeen. Kokonaisuus voidaan järjestää itsenäisenä tapahtumana tai yhdistettynä johonkin teemaan sopivaan aktiviteettiin.

Lisätietoja

Jessica Wahl, wahljessicamaria@gmail.com

Kristiina Adamsson, Haaga-Helia, lehtori. kristiina.adamsson@haaga-helia.fi