Siirry suoraan sisältöön

Suomen Keittiömestarit ry:n julkilausuma: Luovuudella 100-vuotias Suomi ruokamatkailumaaksi

Suomen Keittiömestarit ry:n puhejohtaja Ulla Liukkonen julkaisi 6.2.2016 julkilausuman:

Luovuudella 100-vuotias Suomi ruokamatkailumaaksi

Itsenäinen Suomi täyttää ensi vuonna 100 vuotta. Me, Suomen Keittiömestarit, haluamme olla juhlavuoden kunniaksi mukana nostamassa Suomea ruokamatkailumaana maailmankartalle.
Maamme haastavassa taloustilanteessa tarvitaan rohkeutta ja luovuutta suomalaisten puhtaiden ja aromikkaiden raaka-aineiden ympärille rakentuvan ruoan arvostuksen ja kiinnostuksen nostamiseksi. Hyödynnetään rikasta maakunnallista ruokakulttuuriamme ja luonnon tarjoamia antimia uudella ja innovatiivisella tavalla, joka herättää kiinnostusta myös maailmalla. Meillä on ammattitaitoa kehittää ja jalostaa arvokkaita metsien ja järvien tarjoamia luonnonmukaisia maukkaita raaka-aineita ja tuotteita ateriakokonaisuuksiksi, joita halutaan tulla nauttimaan Suomeen. Olemme suomalaisina ruoan ammattilaisina ylpeitä omasta ruokamaastamme.
Vaikka katsomme eteenpäin ja uskomme tulevaisuuteen, arvostamme myös historiaamme. Suomen Keittiömestarit ovat mukana huhtikuussa 2017 ilmestyvän Suomalaisen gastronomian historia –teoksen (Gummerus 2017) kokoamisessa. Kirja kokoaa alamme hienon perinteen ensimmäisen ravintolan perustamisesta 1300-luvulta aina tähän päivään saakka. Pääpaino on tietysti itsenäisyyden ajan 100 vuodessa. Tänä aikana ala on kehittynyt merkittävästi. Kirjan toteuttaminen yhteistyössä Paistinkääntäjien, Suomen Sommelierien ja Hotelli- ja ravintolamuseon kanssa kertoo alan toimijoiden vahvasta yhteisestä tahdosta ja ammattitaidon arvostuksesta. Haluamme tällä teoksella tallentaa nykyisille ja tuleville sukupolville juuret, joista ammentaa oman uran ja ammattiylpeyden rakennusaineita. Samalla tallentuu alan mestareiden ammattitaitoa, tarinoita ja muistikuvia vuosien varrelta. Kirja on valittu myös Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoden 2017 ohjelmaan.
Me, Suomen Keittiömestarit, uskomme, että historiamme ja kokemuksemme ammatillisesti vaikeista ajoista selviytymisessä antavat uskoa ja luottamusta nykyisille liike- ja kilpailutoiminnassa mukana oleville kokeille ja keittiömestareille. Suomalainen ammattitaito on näkynyt jo kansainvälisissä kilpailuissa ja suomalaisen ”leijonan sisulla” tätä menestystä viedään eteenpäin. Meillä on erinomaisia yksilökilpailijoita Pohjoismaisen ja maailmanmestaruus tason kilpailuissa. Saksan Erfurtissa käytävissä Kokkiolympialaisissa Suomea edustaa tänä vuonna ensimmäistä kertaa kaksi joukkuetta, kun Suomen Kokkimaajoukkue ja Fazer Culinary Team osallistuvat kilpailuun. He ansaitsevat täyden tuen ja kannustuksen tälle matkalle. Kannustamme heitä kohti mainetta ja kunniaa koko suomalaisen ruokakulttuurin ja ruokamatkailun edistämisen hyväksi. Me Suomen Keittiömestarit uskomme ruokamatkailun tulevaisuuteen itsenäisyytemme uudella vuosisadalla.

Suomen Keittiömestarit ry.