Siirry suoraan sisältöön

RUOKA&MATKAILU tutkii: Uusi premium ja luksus ruokamatkailussa

Ruokamatkailun uusi luksus on kokonaisvaltaista!

Opinnäytetyön tarkoituksena oli tutkia, mitä vaaditaan uuden luksuksen & premiumin tasoiseen tuotteeseen ja palveluun ruokamatkailussa. Opinnäytetyö toteutettiin osana Haaga-Helia amk:n Premiumia ja luksusta – Arvot ja ansainnat lifestyle-toimialalla ja RUOKA&MATKAILU-hanketta.

Nyt puhutaan uudesta luksuksesta, jossa luksusta tehdään autenttisilla ja ainutlaatuisilla elämyksillä, jossa luonto on merkittävänä osana tuotetta. Uutta premiumia & luksusta tehdään ruokamatkailussa kiinnittämällä huomiota lähiruoan ja lähiluonnon hyödyntämiseen, tarjotaan sesonginmukaista ja villiä, huolehditaan yksityiskohdista, laadukkuudesta kaikissa sen ulottuvuuksissa ja viimeistelystä. Siihen liittyvät ruoan tunnistettavat maut, mutta samalla tarjotaan yllätyksellisiä yhdistelmiä. Käsityölle annetaan arvoa ja tuottajien tunteminen on itsestäänselvyys. Palvelun rentous, aitous, yksilöllisyys, vilpittömyys ja halu kohdella jokaista asiakasta tärkeimpänä asiakkaana tuottaa uuden luksuksen & premiumin tasoisia tuotteita. Kiinnostus tarjota uusia elämyksiä, jatkuva kehittyminen, itsensä haastaminen, kestävän kehityksen ja laadukkaan kotimaisen muotoilun hyödyntäminen ovat osa uutta luksusta & premiumia ruokamatkailussa. Jokainen työntekijä tuntee tuotteet ja konseptin.

Uusi luksus ja premiun tehdään yhdessä yli toimialarajojen. Uudesta luksuksesta ja premiumista pitää huudella ja on hyvä näkyäkin. Suomella on hyvät mahdollisuudet menestymiseen uudenlaisessa luksuksessa & premiumissa ruokamatkailun osalta, tietä on viitoittanut mm. vuoden 2017 ruokamatkailukilpailun voittanut Ravintola Olo. Hyvät suhteet ja tunnettavuus niin matkailun kuin ruokaan liittyvissä verkostoissa sekä omien vahvuuksien tiedostaminen ovat edellytksiä onnistumisessa. Tarvitaan edelleen ylpeyttä omasta tekemisestä, liiallinen nöyristely ei toimi tässä konseptissa. Tarvitaan edelläkävijöitä, jotka näyttävät suuntaa.

Opinnäytteen tekijä on Haaga-Helia ammattikorkeakoulusta valmistunut restonomi Annika Kosonen. Lisätietoja myös ohjaajalta kristiina.adamsson@haaga-helia.fi. Koko työn löydät täältä.