Siirry suoraan sisältöön

RUOKA & MATKAILU kehittää: Aamiainen mukaan!

Freesi startti päivään – syötävää mukaan majoitusliikkeen aulasta

Haaga-Helia amk:n opiskelijat Jenna Heino ja Mea Kuha

Bisnesmatkalainen herää hotellissaan, kokous alkaa 7.00 toisessa sijainnissa ja nälkäinen vatsa kurnahtaa. Hotelliaamiainen starttaa vasta klo 7.00 ja matkaan on lähdettävä jo klo 6.30, joten huoneen yhteydessä maksettu hotelliaamiainen jää syömättä ja edessä on kokoustamista kurnivan vatsan kanssa.

Tai mitä jos ei sittenkään? Jospa bisnesmatkalainen vastaanoton ohittaessaan nappaakin take away -pakatun aamiaisensa mukaan matkaansa ennalta sovittuun aikaan ja tämä kuittaantuu huonehinnassa hotelliaamiaisen sijasta. Aamiainen on vieläpä juuri sopivankokoinen, ravitseva ja terveellinen, sekä helposti mukana kulkeva. Nälkäisen matkalaisen aamu on pelastettu!

 

Me restonomiopiskelijat Haaga-Helian ammattikorkeakoulusta toteutimme kolmannen vuoden Ruokamatkailu-kurssillamme aamiaiskokonaisuudet, jotka teemautuivat Suomen eri alueille. Tiimimme alueeksi valikoitui pääkaupunkiseutu, johon inspiraatio heräsi vaihtoehtoisesta kiireisen ihmisen aamiaistuotteen luomisesta korvaamaan perinteinen hotelliaamiainen. Hotelliaamiainen löytyykin jokaisesta hotellista, mutta löytyykö sille take away-mahdollisuutta?

 

Food for the Brain, Food for the Soul

Pääajatuksena oli kehittää tuote, joka sopisi hotellin aulasta mukaan otettavaksi ja olisi saatavilla myös hotelliaamiaisaikojen ulkopuolella. Tämä vastaisi esimerkiksi kiireisten ja aikaisin liikkeelle lähtevien business -asiakkaiden tarpeisiin ja olisi varattavissa jo etukäteen hotellin aulasta mukaan otettavaksi.

Ei ole mikään salaisuus, että terveellinen ravinto ruokkii vatsan lisäksi myös aivoja ja sielua. Tuotteet olisivat siis myös ravintoarvoiltaan terveellisiä, vatsaa helliviä ja riittävän täyttäviä pitämään nälän poissa lounaaseen saakka. Kaikki tuotteet saisi pakattuina biohajoavissa take away -astioissa näppärästi mukaansa.

Huonehintaan kuuluvana olisi siis valittavissa combo, joka sisältää:

  • Toisen kahdesta smoothiemausta tai tuorepuristetun tyrni-appelsiinimehun
  • spelttituorepuuron tai chia-vanukkaan
  • sekä kahvin tai teen

 

I Look this Good because I’m Vegan

Suunnittelemamme tuotevalikoima on myös kauttaaltaan vegaaninen, sekä lähes kaikki on myös gluteenitonta. Käyttämämme marjat ovat kotimaista satoa ja ulkomaan hedelmät parhaillaan sesongissa, jotta maut olisivat parhaimmillaan.

Tiesitkö, että muun muassa värikäs ruoka, täysjyvävilja, sekä pähkinät ja siemenet ovat lueteltu aivojen lempiruoat-listalla ja niitähän meidän tuotteistamme löytyy!

Kuitua, kotimaista marjaa ja vähän trooppisempiakin hedelmiä.

Kotimaisen vadelman ja kermaisen kookoksen makuyhdistelmä chia-vanukkaassa vie kielen mennessään. Herkullisuutensa lisäksi chia-vanukkaamme on ehdottoman energisoiva ja vatsalle erityisen hellä. Chia-siemenet ovatkin pullollaan tärkeitä vitamiineja, mineraaleja ja antioksidantteja, sekä runsaasti energiaa.

Sana ”Chia” on alun perin maya-intiaanien ilmaisu, joka tarkoittaa voimaa.

Vaniljaisen spelttituorepuuromme kruunasimme pähkinäisellä spelttigranolalla ja kookosöljyssä paistetulla banaanilla. Päätimme valmistaa tuorepuuromme perinteisten kaurahiutaleiden sijasta speltistä. Speltti on täysjyväistä alkuvehnää, jolla on kehoa vahvistava ja uudistava vaikutus. Valmistimmekin siis tuorepuuromme päälle herkullisen rapean granolan myöskin pääosin speltistä, jotta tämä supervilja pääsisi mahdollisimman hallitsevaksi osaksi annosta.

Speltin terveysvaikutuksia on ylistetty jo liki tuhat vuotta sitten.

Smoothiemakumme ovat mahdollisimman toisistaan poikkeavia. Toisessa smoothiessa maistuvat kotimainen mansikka, banaani sekä maapähkinävoi. Tämä energiajuoma antaa virtaa aamuun ja maistuukin hyvältä.

Toisessa smoothiessa puolestaan vallitsee huomattavasti raikkaampi makumaailma. Mangon, lehtikaalin, mintun ja limen maut erottuvat tästä terveellisestä juomasta ja sillä voi startata aamunsa vihreissä merkeissä.

Aivojen terveyttä suojeleva ruoka eli brain food eli aivoruoka.

Kotimaisesta brain foodista, eli aivojen vireyttä ylläpitävistä ruoka-aineista puhuttaessa tyrni nouseekin esille usein, eikä ihme, sillä tyrnimarjassa on vitamiiniensa lisäksi runsas hivenainepitoisuus sekä paljon flovonoideja. Kun appelsiinin ja kotimaisen tyrnin yhdistää, on lopputulos oikea vitamiinipommi. Appelsiinin maku tuorepuristetussa mehussamme myös hieman pehmittää tyrnin voimakasta aromia, jolloin lopputulos on miellyttävä ja mehua juokin helposti vaikka ison mukillisen.

Trendaava ja raikas idea

Keräsimme palautetta toteutuspäivältämme ja se oli iloksemme kaikin puolin positiivista. Makumaailma sekä esillepano sai kehuja ja reseptejäkin kyseltiin. Tarina take away -hotelliaamiaisesta oli luettavissa kehyksistä tuotteita maisteltaessa ja annosten raaka-aineet luki korteissa tuotteiden edessä.

Aatteellisesti konseptimme olisi hyvä lisä pääkaupunkiseudun hotellielämään, sillä aamiaistuotteemme on tyyliltään kaupunkilaisten ihmisten keskuudessa tällä hetkellä vahvasti suosiossa oleva ja trendaava. Nykypäivän kuluttajat ovat entistä terveystietoisempia, sekä myös kiinnostuneempia siitä mitä oikeastaan suuhunsa laittavat. Tässä kohtaa tuotteemme kohtaavat tarpeen, sekä vegaanisuudellaan ja biohajoavilla astioilla myös tukevat ylisukupolvista ajattelutapaa.