Siirry suoraan sisältöön

RUOKA & MATKAILU kehittää: Rannikon aamiainen

Hotelliaamiainen – olisiko aika uudistua?

Haaga-Helian opiskelijat: Juho Hakanen, Arto Koivunen, Elnara Lehtmets, Virpi Leminen, Joona Oksman ja Henna Tenovaara

En tiedä parempaa tapaa herätä kuin valmiiseen aamiaispöytään istahtaminen. Etenkin silloin, kun kyseessä on hotelliaamiainen. Seisovasta pöydästä lautaselle päätyvät nakit, munakokkeli ja pekoni. Onko perinteinen hotelliaamiainen niin pyhä, ettei sitä voi uudistaa?

Päätimme kirjoittaa säännöt uudelleen ja luoda perinteisestä buffet-aamiaisesta täysin poikkeavan aamiaiselämyksen. Projekti oli osa Haaga-Helia ammattikorkeakoulun kolmannen vuoden restonomiopiskelijoiden Ruokamatkailun opintojaksoa. Jaoimme Suomen neljään osaan Suomen ruokamatkailustrategian mukaisesti; länsirannikko, Helsingin seutu, Järvi-Suomi ja Lappi. Kokosimme neljä joukkuetta, joista jokainen keskittyi luomaan aamiaisen oman alueen teeman mukaisesti. Meidän joukkueemme sai aiheeksi länsirannikon, joka ulottuu Turusta Ouluun saakka. Ensitöiksemme perehdyimme alueen ruokakulttuuriin ja perinteisimpiin herkkuihin, mistä lähdimme koostamaan menua.

Menun toteutuksessa suosimme lähiruokaa sekä puhtaita suomalaisia raaka-aineita. Pekoni ja munakokkeli saivat väistyä ja tilalle kehkeytyivät muun muassa Turkulainen rusinamakkara sekä uppomuna purjotuhkalla. Perinteisen aamupuuron päätimme tarjoilla mannapuuropannukakun muodossa raparperin ja tuoreiden marjojen kassa. Aamiaispöydän antimiin kuuluvat tietenkin myös paikallisen kalastajan merestä pyytämät graavisiika ja hiillostettu ahven, mitkä saivat rinnalleen tillisitruunakremen ja etikkakurkun. Kuitujen tarve täyttyy aromikkaalla saaristolaisleivällä, joka tarjoillaan kotijuuston ja tomaattihillokkeen kera. Paikallisen meijerin tuottama jugurttihöystettynä hunajakennolla toimii kevyenä, mutta maukkaana jälkiruokana.

Aamiainen tarjoillaan asiakkaille huoneeseen vietynä, jolloin he voivat nautiskella päivän tärkeimmän aterian hotellin muhkeassa sängyssä, tai parvekkeella aamuauringossa meren kohinaa kuunnellen. Tarjottimen antimet hellivät kaikkia aisteja; värikäs ulkonäkö, huumaavaa pannukakun tuoksu ja suussasulava ahven antavat päivälle loistokkaanalun. Ei jonotusta buffetpöytään, ei meluisaa aamiaisravintolaa eikä jäätävää ähkyä buffet-mätön jälkeen.

Tarjosimme suunnittelemamme aamiaisen valitulle kutsuvierasjoukolle, joka koostui koulumme opettajista (joista kaikki ovat enemmän tai vähemmän ruokakriitikkoja). Kaikki vieraamme ihastuivat rannikon aarteisiin ja olisivat olleet valmiita maksamaan siitä suunnittelemamme 30 euron hinnan. Vinkkinä esimerkiksi majakkahotelli Bengtskärille, tässä voisi olla tulevaisuuden hotelliaamiainen!