Siirry suoraan sisältöön

Vuoden 2019 ruokamatkailukilpailun voittajat on julkaistu!

Saimaa Gastronomy -ruokaviikonloput on Suomen paras ruokamatkailutuote 2019

Hungry for Finland – ruokamatkailukilpailun arviointiraati on valinnut Saimaa Gastronomy – yhteistyöverkoston Suomen parhaaksi ruokamatkailutuotteeksi 2019. Palkinnon jakoivat Helsingin kaupungin talossa maa- ja metsätalousministeriön kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio ja Executive Vice President Paavo Virkkunen, Business Finland Oy / Visit Finland. Kilpailuun osallistui 42 monipuolista ja tasokasta ehdokasta.

Saimaa Gastronomy  -yhteistyöverkoston neljä yritystä, Hotelli Punkaharju, Sahanlahti Resort, TeaHouse of Wehmais ja Tertin Kartano, muodostavat alueen vahvuuksiin perustuvan houkuttelevan teemallisen kokonaisuuden, josta matkailijan on helppo valita mieleisensä tai luoda eri tarpeisiin sopivia paketteja tai kiertomatkan osia. Jokainen yritys on perheomisteinen. Yritykset sijaitsevat eri puolilla Saimaata, jolloin alue on monipuolisesti edustettuna. Yritysten toimintamalliin kuuluu lähellä tuotettujen ruokatuotteiden lisäksi paikallisten ihmisten työllistäminen.  Monipuolisia aktiviteetteja ja lähiruokaa sisältäviä Saimaa Gastronomy –ruokaviikonloppuja järjestetään kiireisimmän kesäkauden ulkopuolella. Saimaa Gastronomy on erinomainen esimerkki yritysten välisestä yhteistyöstä – arviointiraati toteaa.

Lisäksi palkittiin kolme merkittävää ruokamatkailutekoa

1. Heather`s Helsinki, Fork in Hand -ruokakävely

​Neljän tunnin opastetussa ruokakävelyssä Helsingin ydinkeskustassa kuullaan suomalaisesta ruoasta sekä kulttuurista ja historiasta tuotteiden takana. Lisäksi opas kertoo muun muassa suomalaisten ruokien puhtaudesta ja vastuullisuudesta. Ruokakävelyyn liittyy totta kai vierailuja eri kohteissa ja niissä saatavia maisteluja ja kuultavia yritystarinoita. Tuote on edelläkävijä suomalaisessa ruokakävely -kategoriassa.

2. Herrankukkaro Oy, Villiä ja läheltä – Ruokamatka tarinoiden saaristoon

Naantalin Rymättylässä sijaitseva vanha kalastajatorpparitila, Herrankukkaro, tarjoaa ruokamatkan tarinoiden saaristoon. Tuotteeseen kuuluva villikalan käsittely ja sen opettelu. Valmistus toteutetaan meren äärellä kauniissa saaristolaismaisemassa nuotiotulen loimutessa. Herrankukkaron liiketoiminta perustuu luonnon kunnioitukseen ja toimintaa kehitetään ja laajennetaan ympäröivän luonnon ehdoin. Yrityksen ruokatarjonta nojautuu paikallisiin lähiruokatuotteisiin saariston kalojen ollessa pääosassa. Yrityksen toiminnassa otetaan kokonaisvaltaisesti huomioon kestävyys ja vastuullisuus.

3. Okkolan lomamökit, Ravintola Niinipuu – Emännän piirakkapaja

Etelä-Savossa, Puumalassa toteutettavassa piirakkapajassa vieraat pääsevät aitoon suomalaiseen, hirsiseen 1800-luvun tupaan leipomaan ohjatusti piirakoita sekä kuulemaan tarinoita historiasta, kulttuurista ja perinteistä. Piirakkapajassa tehdään karjalan-, mustikka- ja puolukkapiirakoita vieraiden etukäteistoiveiden mukaan. Marjapiirakoiden tekoon voidaan liittää marjaretki lähimetsään.

Arviointiraati antoi kunniamaininnat Koe Meidän Tampere -paketoinnille ja Harriniva Oy / Torassieppi, Lappish Foodie Experience & How to be a local –tuotteille.

Kilpailun arvioinnissa kiinnitettiin huomiota asiakaslähtöisyyteen, paikallisuuteen ja tarinoihin, lähiruokaan, elämyksellisyyteen, vastuullisuuteen, yhteistyöhön, liiketoiminnallisuuteen, kannattavuuteen sekä monipuolisuuteen myynti- ja markkinointikanavien käytössä.

Kilpailulla rohkaistiin ruokaan ja matkailuun liittyviä verkostoja kehittämään uutta, paikallisuuteen perustuvaa ruokamatkailutarjontaa. Kilpailuun haettiin yrityksiä ja yhteisöjä, jotka ovat innovatiivisia ruokamatkailun edelläkävijöitä ja tarjoavat matkailijoille ruokaan liittyviä elämyksiä. Kilpailun tavoitteena on vahvistaa elämyksellisen ruokamatkailun tuotteistamista, etsiä ruokamatkailun kärkituotteita ja vahvistaa aitoa yhteistyötä. Vuoden 2019 kilpailu on järjestyksessä kolmas, edelliset kilpailut olivat vuosina 2015 ja 2017.

Ruokamatkailukilpailu liittyy Hungry for Finland  (H4F) -ruokamatkailun tuotteistamishankkeeseen (EU:n maaseudun kehittämisen maatalousrahasto). Hanketta ja kilpailua koordinoi Haaga-Helia ammattikorkeakoulu.

Arviointiraadin jäsenet:

Kirsi Viljanen, erityisasiantuntija, maa- ja metsätalousministeriö, kirsi.viljanen@mmm.fi, puh. 040 509 8986

Terhi Hook, kehittämispäällikkö, Visit Finland (Business Finland Oy), terhi.hook@businessfinland.fi, puh. 050 597 0999

Mariaana Nelimarkka, olut- ja ruokatoimittaja, mariaana.nelimarkka@gmail.com, puh. 050 548 9999

Päivi Töyli, projektipäällikkö, Ruokasektorin valtakunnallinen koordinaatiohanke,  Turun yliopiston Brahea-keskus,  paivi.toyli@utu.fi , puh. 040 189 1929

Lisätietoja: Ruokamatkailun projektipäällikkö Kristiina Havas, Haaga-Helia ammattikorkeakoulu, kristiina.havas@haaga-helia.fi, puh. 0500 688 332  www.hungryforfinland.fi

Haaga-Helia ammattikorkeakoulu kouluttaa liike-elämän ja palveluelinkeinojen asiantuntijoita sekä tutkii ja kehittää näihin aloihin liittyvää osaamista ja toimintaa. Koulutusalamme ovat liiketalous, tietotekniikka, hotelli-, ravintola- ja matkailuala, johdon assistenttityö, toimittajakoulutus, liikunta-ala sekä ammatillinen opettajankoulutus. Haaga-Helian 10 500 opiskelijaa luovat työelämäverkostoja jo opiskeluaikanaan. Opiskelijoita tukee noin 630 työntekijän korkeatasoinen kansallinen ja kansainvälinen osaaminen.