Siirry suoraan sisältöön

Ruokamatkailu kehittää: Vastuullinen ruokareitti Helsinkiin

Vastuullinen herkuttelukierros tarjoaa nautintoa hyvällä omallatunnolla

Teksti perustuu Mira Tikan opinnäytteeseen Haaga-Helia ammattikorkeakoulussa.

Suomalaisen matkamedia Tripsterin tärkein arvo on vastuullisuus. Vastuullisuus on joukko kestäviä periaatteita, joiden mukaan toimitaan. Näin pyritään vaikuttamaan positiivisesti ympäristöön ja minimoimaan negatiiviset vaikutukset. Nykypäivänä vastuullisuus on suuri trendi myös matkailualalla. Moni kuluttaja pohtii keinoja vaikuttaa omilla valinnoillaan. Helsinkiin trendit rantautuvat nopeasti, mikä näkyy yritysten valikoimissa ja toimintamalleissa. Esimerkiksi kasvisruokatarjonta on monipuolistunut ja kestävän kehityksen periaatteiden mukainen toiminta on lisääntynyt. Yritykset pyrkivät jatkuvasti parantamaan tarjontaansa ja vastaamaan kuluttajien toiveisiin.

Nouseva suuntaus on myös ruokamatkailu. Ruokamatkailu on ruoan ympärille rakentuvaa matkailua. Ruokareitit, yksi ruokamatkailun muoto, tutustuttavat matkailijat paikallisen ruoan ympärille. Ruokareitit ilmentävät paikallista elämäntapaa ruoan kautta ja yhdistävät ruokaan tietoa ja tarinoita. Matkamedia Tripsterille suunniteltu ruokareitti, ”Vastuullinen herkuttelukierros”, houkuttelee itsenäisesti tutustumaan Helsingin herkullisimpiin paikkoihin vastuullinen näkökulma mielessä pitäen. Mikä onkaan parempaa kuin herkutella hyvällä omallatunnolla.

Kierroksella tutustutaan herkkukauppa Food Market HerkkuunPien Shop & Bar -olutmyymälään, Kaffecentral – kahvipuotiin, leipomo-kahvila EkbergiinKarkkikauppa Sweetheart – erikoiskarkkikauppaan, Roban HerkkukauppaanVanhaan Kauppahalliin ja suklaapuoti Chjokoon. Reitti kulkee Helsingin keskustan kautta Kruununhakaan ja sen läpikäymiseen järjestyksessä kuluu muutama tunti kävellen. Kohteisiin matkustaa näppärästi myös käyttäen julkisia liikennevälineitä.

Suomen ruokamatkailustrategiassa painotetaan Suomen vahvuuksia; puhtautta, paikallisuutta ja luovuutta. Kohteiden valikoimissa hyödynnetään Suomen vahvuuksia ja luotetaan vastuullisiin valintoihin. Food Market Herkussa vastuullisuus näkyy monipuolisesti. Esimerkiksi Herkun kalatiski on palkittu vastuullisuudesta ja he suosivat pientuottajia. Pien Shop & Bar luottaa pienpanimoiden voimaan. Kaffecentral pyrkii parantamaan maailmaa kahvikuppi kerrallaan. Ekberg vaalii perinteitä pysyen ajan hermoilla. Karkkikauppa Sweetheart tarjoaa kestävän keinon herkutella ja Roban Herkku-kaupassa näkee itsetekemisen merkityksen. Vanhan Kauppahallin valikoimat edustavat vastuullisuutta monella eri tavalla, ja suklaapuoti Chjokon kaakao on jäljitettävissä. Aitoudesta kertoo se, että monet yritykset ovat aina toimineet omalla tavallaan. Nyt vain heidän toimintatavastansa on tullut ajankohtaista.

Lue lisää opinnäytteestä ”Vastuullinen ruokareitti Helsinkiin Tripsteri-matkamedian lukijoille”.

Blogiteksti Tripsterin sivuilla.

Lisätietoa:

Opinnäytteen tekijä: Mira Tikka, mira.tikka@gmail.com