Siirry suoraan sisältöön

Keittiömestariopiskelijat mukana kehittämässä uusia Culinary bike tour ruokamatkailureittejä Hungry For Finland -projektille

Teksti: Nette Hynninen ja Kristiina Adamsson

Valokuvat: Nette Hynninen

Haaga-Helian toisen vuoden keittiömestariopiskelijat kehittivät syksyn 2021 ensimmäisessä periodissa kiinnostavia, alustavia Culinary bike tour -ruokamatkailureittejä Hungry for Finland -projektille. Opiskelijoiden luomissa ruokamatkailureiteissä on yhdistetty pyörä- ja ruokamatkailu. Suurin osa reiteistä on suunniteltu jo valmiille pyörämatkailureiteille, jotka löytyvät Outdoor Active -alustalta ja apista. Opiskelijat valitsivat käyntikohteita, miettivät sopivia ruokamatkailun aktiviteetteja ja kehittivät reseptiikkaa, myös retkievästä.

Ruokamatkailureittien kehittäminen kuului osaksi keittiömestariopiskelijoiden ruokamatkailun opintojaksoa, jota luotsasivat lehtorit Jari Karjalainen ja Kristiina Adamsson. Opiskelijoiden käsistä, lopputuloksena syntyi kuusi herkullista kokonaisuutta, jotka esiteltiin ja maistatettiin vierasjoukolle Haagan restonomikampuksella lokakuussa.

Sparraamassa mukana eri tahoja

Reittien kehittämisessä vinkittivät Ellare Oy:sta, pyörämatkailuasiantuntija Tiina Kattilamäki, Outdoor Food Finlandista, retkiruoka-asiantuntijat Erika Helme ja Lotta Seppä, Laurea ammattikorkeakoulusta, juoma- ja olutasiantuntija, monitoiminainen Anikó Lehtinen ja yrittäjä, keittiömestari, vuoden 2021 ruokamatkailukilpailun voittaja Valtteri Sinkkonen Metsäravintola Nielusta.

Mikä Culinary bike tour?

Culinary bike tour -termillä tarkoitetaan pyöräilyreittiä, jonka aikana matkailijan on mahdollista tutustua ja maistaa alueen ruokaan ja juomaan liittyviä elämyksiä. Kehitteillä olevien Culinary bike tour -ruokamatkailureittien tavoitteena on edistää Suomen matkailun suuralueiden ruokamatkailutarjontaa jo olemassa olevilla pyöräilyreiteillä. Suuralueet ovat jaettu neljään osaan: rannikko ja saaristo, Järvi-Suomi, Lappi ja Helsinki & pääkaupunkiseutu. Matkailija harvoin lähtee ruokamatkalle yhden tuotteen perässä, niinpä reitittäminen ja yhdistelmätuotteiden luominen ovat suotavia matkailutarjonnassa.

Reitit teemoitettiin ruokamatkailustrategian viestien mukaisesti

Ruokamatkailureitit saivat teemansa Suomen ruokamatkailustrategian ydinteemojen mukaan. Valittu teema kunkin reitin kohdalla toimii ruokamatkailureitin punaisena lankana. Näitä teemoja ovat:

Taste of Place – Eat local and sense Finland!

Pure & Natural – Eat slow and healthy in Finland!

Cool & Creative – Eat wild and happy In Finland!

Keittiömestariopiskelijoiden kehittämät kuusi syötävää reittiä pitävät sisällään houkuttelevan, suomalaisen ruokamatkailun kannalta tärkeitä elementtejä: paikallisia makuja, yritysten välistä yhteistyötä, asiakasymmärrystä, vastuullisuutta, historiaa, perinteitä, tarinallistamista sekä kohteiden erityisten vetovoimatekijöiden hyödyntämistä.  

Lopputulemana syntyivät seuraavat reittiaihiot

  • Pielisen makuja ja maisemia pyöräillen, Järvi-Suomi, Cool & Creative. Tekijät: Julia Frantti, Luca Isberg, Nico Koskela, Mikael Lehtonen ja Simo Suninen.

 

  • Villisti Jerisjärvellä, Lappi, Pure & Natural. Tekijät: Teemu Koriseva, Tomi Salmivuori, Sani Salonen, Emilia Ström ja Noora-Liina Torvasti.

 

  • Taste My Häme, Lakeland, Sysmä-Hartola, Taste of Place. Tekijät: Pekka Hyppölä, Lumi Jääskö, Noel Nevander, Ellinoora Rummukainen ja Janika Tiensuu.

 

  • Helsinki City Brewery Tour, Helsinki, Cool & Creative. Tekijät: Jussi Koljonen, Irina Majanen, Inkeri Sillanpää, Ella Taberman ja Nilla Tapanainen.

 

  • Culinary Bike Tour Kukaskassi, Kukastunturi, Lappi, Taste of Place. Tekijät: Jenna Kuusela, Ella Rinne, Saaga Parkatti, Pinja Kangosjärvi ja Netta Kinnunen.

 

  • Tammisaari-Fiskars-Tammisaari, Rannikko- ja saaristo, Cool & Creative. Tekijät: Ilmi Pavilainen, Benjamin Storträsk ja Jimi Voutilainen.

Alla on esitelty hieman tarkemmin kolmea reittiä sisältöineen

Pielisen makuja ja maisemia pyöräillen, Lakeland, Cool & Creative

Pyöräilyporukka kasaan ja kohti Suomen neljänneksi suuren järven, Pielisen, kuvankauniita järvimaisemia ja pyöräilemään. Reitti on kokonaisuudessaan noin 150 kilometriä pitkä ja kestoltaan 2 – 3 päivää. Matkan varrella voit piipahtaa Suomen kivikylässä, rentotua Vuokon kylän kauniissa maisemissa, yöpyä Nurmeksessa, nauttia lounaan laavulla Konnanvaarassa, ihailla Mätäsvaaran kaivoslaguunia ja vesibussin kyydissä Lieksasta Kolille ehdit vielä hetken hengähtää järvimaisemien äärellä. Reitin kruunaavat ruokailuhetket, joissa ruokatuotteet kunnioittavat paikallisia reseptejä kuitenkin tähän päivään tuotuna. Miltä kuulostaisi Banh Mi -leipä aasialaissävytteisellä pulled karjalanpaistilla Pielisen kuusenkerkkäisen urheilujuoman kanssa nautittuna? Taikka reitin päätteeksi kolmen ruokalajin illallinen paikallisessa ravintolassa, jonka menussa huokuu Pohjois-Karjalan luonto ja perinteet?

Villisti Jerisjärvellä, Lappi, Pure & Natural

Keimiötunturin eteläpuolella, aivan Muonion ja Kittilän rajalla sijaitseva Jerisjärvi mahdollistaa matkailijan kokea Suomen puhdas luonto sekä taianomaiset tunturimaisemat. Opastettu, 65 kilometriä pitkä reitti, on suunniteltu kaksipäiväiseksi. Matkaan lähdetään hotelli Jeriksestä kohti Punaisenhiekan päivätupaa. Levähdystauolla on tarjolla paikallisen tuottajan marjasmoothieta ja itsetehtyjä paikallisista raaka-aineista valmistettuja välipalapatukoita. Pyöräilyn ohessa tutustutaan pohjoisen villiyrtteihin, jotka toimivat myös raaka-aineina illallisella, jonka opas valmistaa yöpymispaikalle saavuttaessa. Retken toinen päivä aloitetaan nuotiolla valmistetuilla nokipannukahveilla sekä proteiinipitoisella aamiaisella. Maisemia pääsee ihailemaan Ruoppaköngäksellä sekä Kemiöjärvellä. Pyöräilyreitin päätteeksi saunotaan ja rentoudutaan hetki. Elämys päättyy illalliseen, jossa heijastuvat Lapin luonnon raaka-aineet ja paikalliset perinteet.

Taste My Häme, Järvi-Suomi, Sysmä-Hartola, Taste of Place

Tämä reitti kutsuu matkailijan Suomen kauneimpiin järvimaisemiin Päijät-Hämeeseen. Kaksi päiväinen pyöräretki pitää sisällään paikalliseen ruokakulttuuriin, historiaan ja lähituottajiin tutustumisen erilaisten vierailukohteiden kautta. Reitillä poiketaan myös Sysmän Ohrasaaressa opastetulla villiyrttiretkellä. Reitti alkaa Hartolasta kohti Hotilan myllyä tutustuen myllyn historiaan. Matka jatkuu nuotiopaikoille Ohrasaaren virkistysalueelle, jossa nautitaan lounas sekä tutustutaan villiyrtteihin. Mukaan napataan seuraavan päivän illallista silmällä pitäen maltillinen määrä villiyrttejä. Villiyrttien keräämisen jälkeen suuntana on Rantalan mansikkatilan tutustumiskierros. Ensimmäinen yö yövytään Camping Sysmässä, saunotaan ja kuullaan tarinoita alueen historiasta iltanuotiolla makkaran paiston ohessa. Toinen päivä aloitetaan herkullisella lähiaamiaisella, joka koostuu pääsääntöisesti lähialueen tuottajien tuotteista. Suunnaksi otetaan Krouvin Panimoravintola, jossa tutustutaan sahdin historiaan. Seuraavaksi matkailijoita odottaa Lehtosalon luomutilan opastettu tilavierailu, josta suunnataan kohti Hartolaa. Aktiivisen kahden päivän jälkeen matkailijoita odottaa kolmen ruokalajin illallinen Linna-hotellin ravintolassa, joka sitoo paikallisten tuottajien ja raaka-aineiden tarinat lautaselle.

Nyt kehitellyt reitit ovat alustavia –seuraavaksi opinnäytetöitä

Näitä pyörämatkailun reittejä ei vielä ole saatavina ruokamatkailureitteinä. Tarkoitus on toimittaa hyvät suunnitelmat ja ideat alueiden matkailuorganisaatioille sekä toimijoille. Kaksi keittiömestariopiskelijaa on lisäksi päättänyt jatkaa reittiään opinnäytteeksi, jolloin se kehitetään eteenpäin myytäväksi matkailutuotteeksi asti. Samalla syntyy myös pedagogisestikin järkevä jatkumo ko. opiskelijoille, osaaminen ja yhteistyö edistyvät vaiheittain.