Siirry suoraan sisältöön

Ruokamatkailukilpailun 2023 finalistit on valittu!

Tänä vuonna Ruokamatkailukilpailussa on mukana on niin tuoreita konsepteja kuin tunnettuja konkareitakin. Ammattilaissarjaan osallistui 46 tuotetta eri puolilta Suomea.

Hungry for Finland -ruokamatkailukilpailulla tuodaan esiin Suomen ruokamatkailun kärkituotteet ja innovatiiviset ratkaisut. Vuoden 2023 kilpailun osallistujakaarti on tasokas ja monipuolinen. Kilpailuun osallistui erilaisia paketoituja ruokamatkoja, ruokamatkailureittejä, ravintoloita ja kahviloita, teemallisia menuja, käyntikohteita, tapahtumia, tislaamoja, pienpanimoita, viinitiloja, ruoanvalmistuskursseja sekä luontoruokailu- ja katuruokakohteita.

– Tänä vuonna ilahduttaa, että mukana on kansainvälisille markkinoillekin suunnattuja paketoituja, monipuolisia kiertomatkatuotteita. Lisäksi jopa kymmenellä yrityksellä on Sustanaible Travel Finland -merkki. Myös merkittävä osa osallistujista on suuntaamassa tälle matkailun vastuullisuuspolulle, kertoo kilpailun arviointiraatiin kuuluva kehittämispäällikkö Terhi Hook Visit Finlandista.

Finalistit 2023

Kilpailun arviointiraati on valinnut seuraavat 15 finalistia:

Glowing Ember -kotaillallinen, Glowing Ember, Lappi, Rovaniemi
Iitin Maatilatori, Iitin Maatilatori Oy, Päijät-Häme, Kausala
Illallisristeily Loistokarin saarelle, Höyrylaiva s/s Ukkopekka, Varsinais-Suomi, Turku
Luonnottaren lounasbuffetti, Hiljaisen Kansan Niittykahvila, Kainuun Kuutamokeikat, Kainuu, Suomussalmi
Kansainvälinen ruokavuosikalenteri, Visit Lahti – verkkosivusto, jolla esitellään ruokamatkailua ja ruokaa neljän vuoden ajan kautta ja 12 makureittiä, Päijät-Häme
Karjalainen makumatka, paketoitu ruokareitti, Huoneistohotelli Lietsu, Valamon luostari & Villa Ruusula, Pohjois-Karjala, Joensuu
Kymenlaakson ruokaidentiteetti, alueellinen hanke, verkkosivusto, jossa esittelyssä 13 ruokamatkailutuotetta, Visit Kotka Hamina
Mushroom Hunting, Taiga Times, Kanta-Häme ja Uusimaa
Piknin omenapuun alla ja Taste of Archipelago-tapahtuma, Tammiston Kuulas, Varsinais-Suomi, Naantali
Ravintola Vår, Vår menu, Vår group Oy, Uusimaa, Porvoo
Restaurant Solitary, RT Restaurants Oy, Etelä-Savo, Rantasalmi
Saunaa ja herkuttelua Lonnan saarella, Lonnan saari / Oy Lonnan Hyväntuulenkeidas Ab, Uusimaa, Helsinki
Sicapelle ja Hotel Onni Experience, Illallinen ja yöelämys, Kova ja Kiivas Oy, Uusimaa, Porvoo
Taste the traditional flavors and aromas of four different provinces, paketoitu ruokareitti, Äksyt Ämmät Oy, Kainuu, Pohjois-Karjala, Pohjois-Pohjanmaa, Pohjois-Savo
Tislaamokierros & Tasting, Oy Gust. Ranin / Lignell & Piispanen, Pohjois-Savo, Kuopio.

Raati tekee parhaillaan arviointikäyntejä finalistikohteissa. Kilpailun opiskelijasarja on edelleen avoinna 30.9.2023 asti.

Fine diningista rouheampiin ruokamatkailutuotteisiin

Ruokamatkailukilpailun ammattilaissarjan arvioinnissa on kiinnitetty huomiota asiakaslähtöisyyteen ja elämyksellisyyteen. Painoarvoa on annettu sille, miten paikallisuutta, lähiruokaa ja tarinoita on käytetty myynti- ja markkinointikanavien hyödyntämisessä. Raati on arvioinut myös tuotteen vastuullisuutta, liiketoiminnallisuutta, verkostoja sekä digitaalisuutta. Lopuksi ruokamatkailutuotetta on arvioitu kokonaisuutena.

Moni asia on ilahduttanut raadin jäseniä, sillä ruokamatkailukilpailun taso on koventunut vuosi vuodelta.

– Mukana on jo hyvin ammattimaisesti toimivia yrityksiä ja tuotteita, joissa vastuullisuusviestintäkin on jo hallussa. Ilahduttanut on erityisesti nuorien ja uusien yrittäjien osallistuminen osittain työvoimapulassa kamppailevalla alalla. Myönteistä on myös monipuolinen tarjonta viimeisen päälle fine diningista elämänmakuisiin ja rouheisiin ruokamatkailutuotteisiin, toteaa kilpailuraadin puheenjohtaja Kirsi Viljanen maa- ja metsätalousministeriöstä.

– Sieni- ja marjanpoimintatuotteet eivät sinällään ole uusi tuoteilmiö, mutta hyvinkin Suomen matkailubrändin ydintä. Hyvin toimivia, yksittäisen matkailijan ostettavissa olevia tämäntyyppisiä tuotteita ei ole liikaa tarjolla kansainvälisille matkailijoille. Jännityksellä odotan, mikä näistä osoittautuu kaikista parhaiten toimivaksi tuotteeksi, lisää Terhi Hook.

Kilpailun voittaja julkistetaan marraskuussa 2023

Voittajat palkitaan torstaina 30.11. Ruokamatkailufestivaaleilla Helsingissä, jossa myös ruokamatkailun kansalliset ydinalueryhmät esittäytyvät.

Lisätietoja

Kirsi Viljanen, maa- ja metsätalousministeriö, Hungry for Finland -kilpailun arviointiraadin puheenjohtaja, puh. 029 516 2142, kirsi.viljanen(@)gov.fi

Kristiina Adamsson, Haaga-Helia ammattikorkeakoulu, projektipäällikkö, Hungry for Finland, puh. 040 488 7595, kristiina.adamsson(@)haaga-helia.fi

Kilpailun rahoittavat maa- ja metsätalousministeriö, Haaga-Helia amk, Visit Finland, Maa- ja metsätaloustuottajien Keskusliitto MTK ja Lomalaidun ry.

Ruokamatkailukilpailu 2023. Piirroskuva väinämöisestä ja puhekupla: Kilpailu: suomen paras ruokamatkailutuote.