Siirry suoraan sisältöön

Suomen paras ruokamatkailutuote 2023 on Piknik omenapuun alla ja Taste of Archipelago -tapahtuma!

Kaksi naista piknikillä vihreässä puistossa.

Kuva: Tammiston kuulas

Hungry for Finlandin Ruokamatkailukilpailun 2023 voitti kaksi ruokamatkailutuotetta kokonaisuutena: Piknik omenapuun alla ja Taste of Archipelago -tapahtuma Naantalista.

Kilpailun ammattilaissarjaan osallistui 46 monipuolista ja tasokasta ruokamatkailutuotetta. Maa- ja metsätalousministeri Sari Essayah jakoi pääpalkinnon torstaina 30.11. Hungry for Finland -festivaaleilla.

Kekseliäät kokonaisuudet veivät voiton

Tänä vuonna erityistavoitteena oli saada mukaan vastuullisuuteen ja paikallisuuteen perustuvia tuotteita.

Tammiston Kuulas osallistui kilpailuun kahdella tuotteella, joita voi yhdistellä toisiinsa. Piknik omenapuun alla ja Taste of Archipelago palkittiin kokonaisuutena, sillä tuotteissa on tavoitettu jotain erilaista ja innovatiivista unohtamatta yhteistyötä paikallisten tuottajien ja toimijoiden kanssa.

Arviointiraati kuvailee Piknikiä omenapuun alla erinomaiseksi ja kekseliääksi kokonaisuudeksi, jossa yksityiskohdat on hiottu viimeisen päälle. Piknik-korin sisältö on mietitty makumaailman ja paikallisuuden lisäksi ruokahävikin kannalta oivaltavasti. Ruokamatkailutuote on autenttinen, jossa tarina näkyy, kuuluu ja tuntuu. Vanhan talon henki omenapuineen on upeasti valjastettu tärkeäksi osaksi tuotetta.

– Piknik omenapuun alla on ihana ja elämänmakuinen ruokamatkailutuote. Tuote on myös sen hintainen, johon monella on mahdollisuus, arviointiraadin jäsen ja Haaga-Helian lehtori Kristiina Adamsson tiivistää.

Kilpailussa palkittiin myös kaksi muuta merkittävää ruokamatkailutekoa. Toiselle sijalle ylsi Ravintola Vårin Vår-menu ja kolmannelle sijalle Glowing Ember -kotaillallinen.

Arviointiraati antoi lisäksi kolme kunniamainintaa:
• Saunaa ja herkuttelua Lonnan saarella, Lonnan saari / Oy Lonnan Hyväntuulenkeidas Ab, Uusimaa, Helsinki
• Iitin Maatilatori, Iitin Maatilatori Oy, Päijät-Häme, Kausala
• Taste the traditional flavors and aromas of four different provinces, paketoitu ruokareitti, Äksyt Ämmät Oy, Kainuu, Pohjois-Karjala, Pohjois-Pohjanmaa, Pohjois-Savo.

Vastuullista ja paikallista ruokamatkailua

Kilpailun arvioinnissa kiinnitetään huomiota kokonaisuuden lisäksi asiakaslähtöisyyttä ja elämyksellisyyttä. Raati arvostaa myös paikallisuuden, lähiruoan ja tarinoiden hyödyntämistä sekä vastuullisuutta ja liiketoiminnallisuutta. Lisäksi arvioidaan ruokamatkailutuotteiden verkostoja ja yhteistyökumppaneita, digitaalisuutta sekä myynti- ja markkinointikanavien monipuolista hyödyntämistä.

Kilpailulla rohkaistaan ruokaan ja matkailuun liittyviä verkostoja kehittämään vastuullisuuteen ja paikallisuuteen perustuvaa ruokamatkailutarjontaa. Siihen haettiin mukaan yrityksiä ja yhteisöjä, jotka ovat innovatiivisia ruokamatkailun edelläkävijöitä ja tarjoavat matkailijoille ruokaan liittyviä elämyksiä.

Kilpailun tavoitteena on vahvistaa elämyksellisen ruokamatkailun tuotteistamista Suomessa, etsiä ruokamatkailun kärkituotteita ja vahvistaa aitoa yhteistyötä. Vuoden 2023 kilpailu on järjestyksessä viides, edelliset kilpailut olivat vuosina 2015, 2017, 2019 ja 2021.

Opiskelijasarja mukana ensimmäistä kertaa

Opiskelijasarjassa kriteerit olivat muuten samat, mutta ruokamatkailutuotteen ei tarvinnut olla myynnissä, vaan se saattoi olla idea, konsepti tai vaikkapa opinnäytetyönä syntynyt ruokamatkailutuote. Opiskelijasarjaan osallistui 16 opiskelijaa.

Opiskelijasarjassa palkittiin seuraavat tuotteet:
• Yrttibaari ja Yrttinder, Jyrki Pirkkalainen, LAB-ammattikorkeakoulu, Koulutuskeskus Salpaus
• Savory and steamy food trail around Pirkanmaa, Jane Roos and Lu Chen, Haaga-Helia amk
• Herkkutattikokkailukisa ja -tapahtuma, Porcini Chef 2024, Satu Tietari, Suomen yrittäjäopisto.

Lisätietoa

Kirsi Viljanen, kilpailun puheenjohtaja, erityisasiantuntija, maa- ja metsätalousministeriö,kirsi.viljanen@gov.fi, 040 509 8986

Kristiina Adamsson, kilpailun projektipäällikkö, lehtori, Haaga-Helia ammattikorkeakoulu, kristiina.adamsson@haaga-helia.fi, 040 4887595

Hungry for Finland (H4F) -ruokamatkailukilpailua 2023 ja ruokamatkailun kansallista kehittämistä koordinoi Haaga-Helia ammattikorkeakoulu.

Tilaisuus järjestetään osana Euroopan unionin rahoittamaa Toiminnallisen ekosysteemin rakentaminen- sekä Euroopan unionin ja Uudenmaanliiton osarahoittamaa Urban & Local -hanketta.

Ruokamatkailukilpailu 2023 on järjestetty yhteistyössä maa- ja metsätalousministeriön, Haaga-Helia AMK, Visit Finlandin, MTK:n ja Lomalaidun ry:n kanssa.