Siirry suoraan sisältöön

Tasavallan presidentti Alexander Stubb kutsui koolle ruoka-alan ammattilaisia – Haaga-Heliasta mukana Kristiina Adamsson ja Kristiina Havas

Tasavallan presidentti Alexander Stubb isännöi ruokakulttuuriväkeä virka-asunnollaan. Haaga-Heliasta mukana olivat Kristiina Adamsson ja Kristiina Havas.

Kristiina Adamsson, Alexander Stubb ja Kristiina havas hymyilevät kameralle tasavallan presidentin tilaisuudessa, jossa kutsuttiin koolle ruokakulttuurin, ruoka-alan, ruokamatkailun ja suomalaisen ruoan ammattilaisia.

Tasavallan presidentti Alexander Stubb on kiinnostunut suomalaisen ruoan, ruokakulttuurin, ruokaviennin ja ruokamatkailun edistämisestä. Kristiina Adamsson ja Kristiina Havas osallistuivat 3.6.2024 Stubbin vetämään keskustelutilaisuuteen Hungry for Finlandin ja Haaga-Helian edustajina.

Paikalla oli laaja kirjo ruoka-alan osaajia, keittiömestareita, kokkeja, ravintoloitsijoita, koulutuskenttää, alan puolesta puhujia, presidentin omia osaajia keittiön puolelta sekä kokkimaajoukkuueen ja ruokamatkailuyrittäjien edustus.

Saimme esille ruokamatkailun kehityksen kannalta tärkeitä asioita, muun muassa sen, että resursseja ja euroja viestintään ja matkailun edistämiseen tarvitaan. Jos matkailumarkkinoinnista leikataan, samalla leikataan myös ruokakulttuurin edistämisestä. Ruokakulttuurin puolesta kannattaa puhua, nuorten mielikuviin vaikuttaminen, osaavan työvoimankin varmistaminen on tärkeää. Joka 20. työpaikka on Suomessa matkailutoimialalla. 140 000 työpaikasta, joka toinen on ravitsemustoiminnassa. Ruoka- ja ruokamatkailu on tärkeä elementti Suomen maabrändissä, se vahvistaa Suomen vetovoimaa ja kiinnostavuutta niin matkailumaana, kuin investointikohteena ja kauppakumppanina.

Oli ilo huomata, että presidentillä on kiinnostus meille tärkeisiin, ruokakulttuuriin liittyviin asioihin, ja hän haluaa niitä toimikaudellaan edistää. Keskustelu oli vilkasta ja uuttakin synnyttävää. Siinä vilahteli alan moninaisuus, rikkaus, haasteet, vastuullisuus ja teknologinen elintarvikeosaamisemme myös. Ideoita saatiin hyvin kasaan. Ehkäpä presidentti vie vieraitaan metsään illalliselle tai nauttii valtiovierailujen lounasta saaristossa vanhan purjeveneen kannella? 

Taide, musiikki ja kirjallisuus eri muodoissaan, ruoka ja design ovat Stubbin agendalla. Nämä kaikki ovat kulttuuria. On mielenkiintoista nähdä, miten hän toimikaudellaan näitä kokonaisuuksia tuo esille. Ruokamatkailu- ja ruoka-ala tarvitsee vaikutusvaltaisia sanansaattajia ja ambassadoreja.