Palkitun DEN-ravintolan omistaja ja keittiömestari Zaiyu Hasegawa vierailee Pohjois-Karjalassa elokuussa. Vierailun tarkoituksena on edistää pohjoiskarjalaisen ja suomalaisen ruokakulttuurin ja ruokamatkailun tunnettuutta Aasiassa.
Zaiyu Hasegawa kiertää ympäri maailmaa tapaamassa nuoria kokkeja ja keittiömestareita, verkostoitumassa ja oppimassa paikallisesta ruokakulttuurista. Matkoillaan hän tutustuu uusiin raaka-aineisiin ja valmistustapoihin, ja kerää vaikutteita fuusioidakseen niistä parhaita omiin signature-annoksiinsa. Hasegawa on intohimoinen kalastaja ja Rapala-fani, ja matkojen kohokohdat liittyvät nimenomaan kalastukseen.
Huippukokin tokiolainen DEN-ravintola täytti juuri 16 vuotta. Ravintolalla on kaksi tavallista ja yksi kestävän gastronomian vihreä Michelin-tähti, ja se valittiin koko Aasian parhaaksi ravintolaksi vuonna 2022. Hasegawalla on ravintola myös Bangkokissa ja uusin aukeamassa New Yorkissa, mahdollisesti myös Lontoossa.
Pohjoiskarjalainen ruokakulttuuri ja lähiruoka kiinnostavat Japanissa
Vierailun tarkoituksena on edistää pohjoiskarjalaisen ja suomalaisen ruokakulttuurin ja ruokamatkailun tunnettuutta Aasiassa, nostaa esiin paikallisia raaka-aineita, luonnonvaroja ja ruoanvalmistustapoja sekä vaihtaa tietoa ja osaamista liittyen japanilaiseen ja suomalaiseen ruokakulttuuriin. Tavoitteena on myös nostaa ravintola- ja matkailutoimialojen houkuttavuutta, ja samalla kannustaa nuoria alan opiskelijoita ja jo alalla toimivia olemaan ylpeitä juuristaan ja samalla rohkeita oppimaan uutta. Kokonaisuuteen liittyy myös pohjoiskarjalaisten yritysten ja BioSYS Japani-ryhmähankkeen on edustajien vierailut Japaniin ja Etelä-Koreaan BioSYS Japani -hankkeessa 2024 ja 2025.
Piirakanpaistoa ja kalastusta
Vierailun aikana Zaiyu tutustuu monipuolisesti pohjoiskarjalaiseen ruokakulttuuriin, raaka-aineisiin ja valmistustapoihin. Erityisinä mielenkiinnonkohteina ovat luonnontuotteet ja paikalliset kalat. Vierailuun sisältyy mm. ohjattu kalastusretki ammattioppaan kanssa, kalojen käsittelyä ja maistelua niin keittiössä kuin nuotion äärellä, sekä karjalanpiirakkatyöpaja maakuntajohtaja Markus Hirvosen kanssa. Paikallinen keittiömestari on suunnitellut tervetuloillalliselle kunnianhimoisen 5-ruokalajin nimikkomenun hauesta. Team DEN järjestää vastavuoroisesti paikallisille nuorille kokeille ja keittiömestareille keittiötyöpajan, jossa japanilainen osaaminen yhdistyy paikallisiin raaka-aineisiin.
Näin Hasegawa kuvailee tunnelmiaan:
”Tämä on ensimmäinen vierailuni Suomessa, ja olen innoissani voidessani uppoutua kaikkeen, mitä tällä kauniilla maalla on tarjottavana.
Odotan innokkaasti vuorovaikutusta paikallisen yhteisön kanssa, mukaan lukien asukkaat, paikalliset tuottajat, ravintola- ja matkailutoimijat sekä alan opiskelijat. Tätä kulttuurivaihtoa odotan erityisen innolla.
Japanissa Muumit, Marimekko ja suomalaiset saunat ovat varsin suosittuja, mutta suomalainen keittiö ja ruokakulttuuri ovat suhteellisen tuntemattomia. Tämä matka tarjoaa minulle upean mahdollisuuden tutustua suomalaisiin kulinaarisiin perinteisiin, ja jakaa löytöni ihmisten kanssa Japanissa ja sen ulkopuolella.
Pohjois-Karjalassa oleskeluni aikana olen innoissani paikallisista erikoisuuksista, kuten hauesta, kuhasta ja ahvenesta. Lisäksi tutkin mielelläni vähemmän tunnettuja luonnonvaroja, kuten vajaakäytössä olevia kalalajeja ja paikallisia sieniä.
Odotan vilpittömästi, että pääsen kokemaan elämää Pohjois-Karjalassa ja nauttimaan kaikista ainutlaatuisista kokemuksista, joita se tarjoaa.”
Ennen Japaniin palaamistaan Hasegawa ehtii vielä tutustua Rapalan tuotekehitysyksikköön Vääksyssä, jossa vierailun mahdollistaa yhteistyö LADEC:in ja Lahti Regionin kanssa.
Hasegawan vierailu toteutetaan osana premium-elintarvikkeiden vientiin ja ruokamatkailuun liittyvää BioSYS Japani –hanketta.
Lisätietoja:
Shota Saito (Italy)
Team DEN European Contact
+39 327 633 6268
shota(a)gen.education
Anna Rinteinen
Matkailun asiantuntija
MKN Yrityspalvelut
+358438273703
anna.rinteinen(a)maajakotitalousnaiset.fi
MKN yrityspalvelut | Toimimme osana ProAgria Itä-Suomen laajaa kehittämisorganisaatiota keskittyen erityisesti maaseudun yritysten liiketoiminnan ja elinkelpoisuuden kehittämiseen. Toimimme kansainvälisesti verkostoituneena maaseudun yritysten asiantuntijaorganisaationa.
Kuva: Shinichiro Fuji