Siirry suoraan sisältöön

Urban&Local – Tulevaisuuden kestävä ruokaekosysteemi

Pääkaupunkiseudun lähiruoka- ja ravintola-alan TKI- ja liiketoimintaa edistävä toimijaekosysteemi

Kuva: Camilla Bloom

Asiantuntijat apunasi

Hyödynnä tilaisuus! Maksutonta tukea liiketoimintasi kehittämiseen

Haaga-Helian Urban&Local-tiimi tarjoaa motivoituneille, uusimaalaisille ruoka-alan yrittäjille henkilökohtaista yrityssparrausta valitsemaasi teemaan liittyen. Noin 10 tunnin sparrauspaketti on maksuton, ja räätälöidään sinun tarpeisiisi.

Miten voimme tukea sinua liiketoimintasi kehittämisessä? Soita tai viesti, niin sovitaan! 

Mia Blanc
Projektiasiantuntija
+358294471760
mia.blanc(a)haaga-helia.fi

Trendikästä!

Hankkeessa tuotettiin maailmanlaajuinen ruokatrenditutkimus. Raportissa megatrendeiksi nousevat hiilineutraalit ja -negatiiviset kasvatusmenetelmät, kasviproteiinien 3D-tulostus, raaka-aineiden kokonaisvaltainen hyötykäyttäminen ja hävikin minimointi sekä kaurapohjaiset maitovaihtoehdot. 

Innovatiivista, vastuullista, moninaista 

Raportissa on lukuisia esimerkkejä urbaanista ja kestävästä ruokakulttuurista. Nousevia teemoja ovat esimerkiksi vastuullisuuden todentaminen sertifikaateilla tai muilla jäljitettävissä olevilla keinoilla, merilevän hyödyntäminen ruoka- ja pakkaustuotteissa sekä ultralähiruoka. Lue myös, mitä “upcycling” voi ruoantuotannossa tarkoittaa! 

Urbaani, innovatiivinen ruokaketju

Urban&Local -hankkeen tavoitteena on luoda pääkaupunkiseudun lähiruoka- ja ravintola-alan TKI- ja liiketoimintaa edistävä toimijaekosysteemi ja kehittää siihen liittyviä kokeilualustoja. Hanke auttaa tunnistamaan ja kokeilemaan innovatiivisia ja kestäviä urbaanien ravintola- ja lähiruokapalveluiden tuotanto-, markkina- ja jakeluketjuratkaisuja, sekä tukee uusien tuotteiden ja palveluiden syntymistä. Hankkeen kokeilujen painopisteinä ovat: 

1) Uusien teknologioiden ja digitaalisuuden hyödyntäminen kestävän urbaanin ruoan ja siihen liittyvien palvelujen ja tuotteiden tuotannossa 

2) Tulevaisuuden innovatiivisten teknologioiden ja esim. kiertotaloutta tukevien, ruokapalveluihin ja lähiruuan tuotantoon liittyvien ratkaisujen kokeileminen pääkaupunkiseudun testialustoilla yhdessä toimijoiden ja kaupunkilaisten kanssa. 

Ekosysteemi

Hankkeen aikana luodaan Urban Local -toimijaverkosto ja ekosysteemi, joka syventää ruoka-alan toimijoiden yhteistyötä.

Lisäksi hanke tukee alueellista ja alueiden välistä TKI-yhteistyötä. 

Yhteistyössä

Hanke on Forum Viriumin koordinoima ja se toteutetaan yhdessä Haaga-Helian, Metropolian, Perhon sekä Vantaan kaupungin kanssa hankesuunnitelman mukaan ajalla 1.10.2022–30.9.2025.

UrbanLocal-hankkeen

Kuva: Markus Hyvärinen, Finnish Hospitality Heroes