
Ruokamatkailukilpailu 2026 starttaa tammikuussa!
Kilpailuun kutsutaan mukaan ruokamatkailutarjontaa ympäri Suomen maan.
Ruokatapahtumat ja -festivaalit
Ravintola-, kahvila- tai baarielämykset
Opastetut ruoka- ja juomakurssit
Kauppahallit, torit ja markkinat
Panimot, tislaamot, siiderimöt ja viinitilat
Ruokareitit
Ruokamatkailukilpailu palkitsee kolme parasta ruokamatkailutuotetta rahapalkinnoin seuraavasti:
1. sija 5000 euroa
2. sija 2000 euroa
3. sija 2000 euroa

Tammikuu 2026
Kilpailuun ilmoittautuminen alkaa 1.1.2026 ja päättyy 28.2.2026.
Kesäkuu 2026
Finalistit julkaistaan touko–kesäkuussa 2026.
Syyskuu 2026
Voittajat palkitaan Helsingin kaupungintalon juhlasalissa torstaina 24.9.2026. Voittajille tiedotetaan erikseen.
Mitä on ruokamatkailu?
Ruokamatkailu on matkailumuoto, jonka vetovoimatekijöinä ovat paikalliseen ruokaan ja juomaan liittyvät aktiviteetit ja kokemukset.
Ruokamatkailun tavoitteena on tarjota matkailijoille mahdollisuus tutustua kohdealueen kiinnostaviin vahvuuksiin ja ilmiöihin, kulttuuriin, perinteisiin ja historiaan ruokaelämysten kautta.
Ruokamatkailukilpailulla rohkaistaan ruokaan ja matkailuun liittyviä verkostoja ja toimijoita kehittämään vastuullista, innostavaa ja paikallisuuteen perustuvaa ruokamatkailutarjontaa ympäri Suomen maan.
Kilpailuun haetaan yrityksiä ja yhteisöjä, jotka ovat innovatiivisia ruokamatkailun edelläkävijöitä ja tarjoavat matkailijoille unohtumattomia ja hiottuja ruokaelämyksiä, jotka heijastelevat myös ainutlaatuista ruokakulttuuriamme. Kilpailun erityinen painopiste vuonna 2026 on osallistujien viestintä & markkinointi.
Kyseessä ei ole pelkästään ruokakilpailu, pelkällä ruokatuotteella, esim. särkisäilyke ei kannata osallistua. Jos sen ympärillä on elämyksellistä tuotteistusta, ravintola, picnic, illallinen, aamiainen, tapahtuma jne., sitten jo kannattaa.
Kilpailun tavoitteena on vahvistaa elämyksellisen ruokamatkailun tuotteistamista Suomessa, etsiä ruokamatkailun kärkituotteita ja vahvistaa aitoa yhteistyötä. Välillisesti tavoitellaan sitä, että Suomen tunnettuus ruokamatkailumaana kasvaa.
Vuoden 2026 kilpailu on järjestyksessään kuudes, edelliset kilpailut olivat vuosina 2015, 2017, 2019, 2021 ja 2023.
Kilpailun voittajat saavat näkyvyyttä mm. Visit Finlandin kanavissa. Kilpailu on osa Suomen ruokamatkailustrategian 2024-2028 toimenpiteitä sekä MMM:n ja Visit Finlandin ruokamaakuva ja ruokamatkailun tunnettuus kampanjaa vuosina 2025–2027.
Entä ruokamatkailu-kilpailu?
Kilpailun arviointi
Kilpailun erityinen painopiste vuonna 2026 on viestintä & markkinointi.
Lisäksi kilpailun arvioinnissa kiinnitetään huomiota seuraaviin:
- Vastuullinen liiketoiminta
- Tiedolla johtaminen
- Tuotteistaminen (pitää sisällään asiakaslähtöisyyden ja erityisesti myös kansainväliselle asiakkaalle sopivuuden, paikallisuuden, lähiruoan ja tarinat)
- Verkostomainen toiminta
- Myynti ja ostettavuus
- Liiketoiminnallisuus.
Arviointiryhmän muodostavat kilpailun rahoittajien edustajat ja erikseen kutsutut asiantuntijat. Arviointiraati julkistetaan syksyn 2025 aikana. Kilpailun arviointiryhmän puheenjohtajana toimii erityisasiantuntija Kirsi Viljanen maa- ja metsätalousministeriöstä.
Ota yhteyttä! Haaga-Helian työryhmä

Kilpailupäällikkö
Kristiina Adamsson
Ruokamatkailun asiantuntija, lehtori
p. 040 488 7595
kristiina.adamsson(a)haaga-helia.fi

Opri Laamanen
Ruokamatkailun asiantuntija, lehtori
opri.laamanen(a)haaga-helia.fi

Mia Tarhanen
Vastuullisuusasiantuntija, lehtori
mia.tarhanen(a)haaga-helia.fi

Meri Pöyhönen
Viestinnän asiantuntija, projektiasiantuntija
meri.poyhonen(a)haaga-helia.fi
Yhteistyökumppanit
Ruokamatkailukilpailua 2026 rahoittavat Maa- ja metsätalousministeriö, Haaga-Helia ammattikorkeakoulu, Business Finland / Visit Finland, Helsingin kaupunki ja Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu, XAMK.

”Suomi, pohjoisen salattu helmi, tarjoaa ruokamatkailijoille unohtumattomia elämyksiä. Täällä yhdistyvät saaristo, meri, kirkkaat järvet, arktinen luonto, puhtaat metsät ja viljelysmaat. Suomalaisista raaka-aineista syntyy taianomaisia ruokia. Ainutlaatuinen, villi, urbaani, aito, outo, välittävä ja maistuva ruokakulttuurimme houkuttelee tutustumaan. Meillä yhdistyvät uusi ja vanha; itä, länsi ja pohjoinen. Lisäksi suomalaisella ruokakulttuurilla ja vieraanvaraisuudella on rikas historia ja tarinankerronnan perinne. Suomen ruokamatkailun lumoava maailma yhdistää makujen kirjon, kulttuurin ja puhtaan luontoomme.”