Siirry suoraan sisältöön
Ruokamatkailukilpailu banneri 2026 Hungry for Finland.

Ruokamatkailukilpailu 2026 starttaa tammikuussa!

Kilpailuun voi osallistua ympäri Suomen maan. Se on osa MMM:n ja Visit Finlandin ruokamaakuvaprojektia

Ruokatapahtumat ja -festivaalit

Ravintola-, kahvila- tai baarielämykset

Opastetut ruoka- ja juomakurssit

Kauppahallit, torit ja markkinat

Panimot, tislaamot, siiderimöt ja viinitilat

Ruokareitit

Ruokamatkailukilpailu palkitsee kolme parasta ruokamatkailutuotetta rahapalkinnoin seuraavasti:

1. sija 5000 euroa
2. sija 2000 euroa​

3. sija 2000 euroa​

Kuvituskuva podiumista.

Tammikuu 2026

Kilpailuun ilmoittautuminen alkaa 1.1.2026 ja päättyy 28.2.2026.

Kesäkuu 2026

Finalistit julkaistaan touko–kesäkuussa 2026.

Syyskuu 2026

Voittajat palkitaan Helsingin kaupungintalon juhlasalissa torstaina 24.9.2026. Voittajille tiedotetaan erikseen.

Mitä on ruokamatkailu?

Ruokamatkailu on matkailumuoto, jonka vetovoimatekijöinä ovat paikalliseen ruokaan ja juomaan liittyvät aktiviteetit ja kokemukset. ​

Ruokamatkailun tavoitteena on tarjota matkailijoille mahdollisuus tutustua kohdealueen kiinnostaviin vahvuuksiin ja ilmiöihin, kulttuuriin, perinteisiin ja historiaan ruokaelämysten kautta.

Entä ruokamatkailu-kilpailu?

  • Tavoite: Löytää Suomen ruokamatkailun innostavat, unohtumattomat, vastuulliset ja elämykselliset kärkituotteet
  • Painopisteet: Viestintä ja markkinointi
  • Osallistumisaika: 1.1.–28.2.2026
  • Voittajalle: Rahapalkinnot. Lisäksi kilpailun sijoittuneet saavat näkyvyyttä mm. Visit Finlandin kanavissa.
  • Tausta: Kilpailu on osa Suomen ruokamatkailustrategian 2024–2028 toimenpiteitä sekä MMM:n ja Visit Finlandin ruokamaakuva- ja ruokamatkailun tunnettuuskampanjaa vuosina 2025–2027. 

Vuoden 2026 kilpailu on järjestyksessään kuudes, edelliset kilpailut olivat vuosina 2015, 2017, 2019, 2021 ja 2023.

Kilpailun arviointi

​Arvioinnin painopiste vuonna 2026 on viestintä & markkinointi.

Kilpailun arvioinnissa kiinnitetään huomiota myös seuraaviin ominaisuuksiin:

  • Elämyksellisyys, asiakaslähtöisyys, tarinallisuus, paikallisuus, vastuullisuus, yhteistyö, myynti ja ostettavuus.

Arviointiryhmän muodostavat kilpailun rahoittajien edustajat ja erikseen kutsutut asiantuntijat. Arviointiraati julkistetaan syksyn 2025 aikana. Kilpailun arviointiryhmän puheenjohtajana toimii erityisasiantuntija Kirsi Viljanen maa- ja metsätalousministeriöstä. ​

Ota yhteyttä! Haaga-Helian työryhmä

Kilpailupäällikkö
Kristiina Adamsson

Ruokamatkailun asiantuntija, lehtori
p. 040 488 7595
kristiina.adamsson(a)haaga-helia.fi

Opri Laamanen

Opri Laamanen
Ruokamatkailun asiantuntija, lehtori
opri.laamanen(a)haaga-helia.fi

Mia Tarhanen
Vastuullisuusasiantuntija, lehtori
mia.tarhanen(a)haaga-helia.fi

Meri Pöyhönen
Viestinnän asiantuntija, projektiasiantuntija
meri.poyhonen(a)haaga-helia.fi

Yhteistyökumppanit

Ruokamatkailukilpailua 2026 rahoittavat Maa- ja metsätalousministeriö, Haaga-Helia ammattikorkeakoulu, Business Finland / Visit Finland, Helsingin kaupunki ja Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu, XAMK.

”Suomi, pohjoisen salattu helmi, tarjoaa ruokamatkailijoille unohtumattomia elämyksiä. Täällä yhdistyvät saaristo, meri, kirkkaat järvet, arktinen luonto, puhtaat metsät ja viljelysmaat. Suomalaisista raaka-aineista syntyy taianomaisia ruokia. Ainutlaatuinen, villi, urbaani, aito, outo, välittävä ja maistuva ruokakulttuurimme houkuttelee tutustumaan. Meillä yhdistyvät uusi ja vanha; itä, länsi ja pohjoinen. Lisäksi suomalaisella ruokakulttuurilla ja vieraanvaraisuudella on rikas historia ja tarinankerronnan perinne. Suomen ruokamatkailun lumoava maailma yhdistää makujen kirjon, kulttuurin ja puhtaan luontoomme.”​

Ruokamatkailustrategia 2024–2028