Siirry suoraan sisältöön

Hungry for Finland
Ruokamatkailukilpailu 2023

Hungry for Finland – Ruokamatkailukilpailu 2023

Ruokamatkailukilpailun ammattilaissarjan hakuaika on päättynyt (1.5–31.7.2023) ja finalistit on nyt valittu. Kiitoksia kaikille mukaan lähteneille ja tuotteita vinkanneille!

Raati tekee parhaillaan arviointikäyntejä finalistikohteissa.

Opiskelijasarjaan kannattaa edelleen osallistua 30.9.2023 asti, back to school -hengessä. Voit olla opiskelija aivan miltä koulutusalalta tai -asteelta hyvänsä. Uusia ideoita tarvitaan, tervetuloa mukaan!

Ammattilaissarja:

Finalistit 2023 on valittu!

Lue koko uutinen täällä

Kilpailun arviointiraati on valinnut seuraavat 15 finalistia:

Glowing Ember -kotaillallinen, Glowing Ember, Lappi, Rovaniemi
Iitin Maatilatori, Iitin Maatilatori Oy, Päijät-Häme, Kausala
Illallisristeily Loistokarin saarelle, Höyrylaiva s/s Ukkopekka, Varsinais-Suomi, Turku
Luonnottaren lounasbuffetti, Hiljaisen Kansan Niittykahvila, Kainuun Kuutamokeikat
Kansainvälinen ruokavuosikalenteri, Visit Lahti – verkkosivusto, jolla esitellään ruokamatkailua ja ruokaa neljän vuoden ajan kautta ja 12 makureittiä, Päijät-Häme
Karjalainen makumatka, paketoitu ruokareitti, Huoneistohotelli Lietsu, Valamon luostari & Villa Ruusula, Pohjois-Karjala, Joensuu
Kymenlaakson ruokaidentiteetti, alueellinen hanke, verkkosivusto, jossa esittelyssä 13 ruokamatkailutuotetta, Visit Kotka Hamina
Mushroom Hunting, Taiga Times, Kanta-Häme ja Uusimaa
Piknin omenapuun alla ja Taste of Archipelago-tapahtuma, Tammiston Kuulas, Varsinais-Suomi, Naantali
Ravintola Vår, Vår menu, Vår group Oy, Uusimaa, Porvoo
Restaurant Solitary, RT Restaurants Oy, Etelä-Savo, Rantasalmi
Saunaa ja herkuttelua Lonnan saarella, Lonnan saari / Oy Lonnan Hyväntuulenkeidas Ab, Uusimaa, Helsinki
Sicapelle ja Hotel Onni Experience, Illallinen ja yöelämys, Kova ja Kiivas Oy, Uusimaa, Porvoo
Taste the traditional flavors and aromas of four different provinces, paketoitu ruokareitti, Äksyt Ämmät Oy, Kainuu, Pohjois-Karjala, Pohjois-Pohjanmaa, Pohjois-Savo
Tislaamokierros & Tasting, Oy Gust. Ranin / Lignell & Piispanen, Pohjois-Savo, Kuopio.

Miksi yli 50 tuotetta ilmoittautui mukaan kilpailuun?

 1. Voittajatuotteet saavat näkyvyyttä kilpailun rahoittajien, kuten Visit Finlandin kanavissa
 2. Kilpailulomakkeen täyttäminenkin on yritykselle kehittämisteko
 3. Pääpalkinto on 5000 euroa. Kilpailun 2. ja 3. palkitaan 2000 eurolla
 4. Opiskelijasarjan voittaja palkitaan 500 euron lahjakortilla valitsemaansa ruokamatkailukohteeseen. 2. ja 3. sija palkitaan tuotelahjoilla. 

Mitä arvioidaan?

Kilpailun arvioinnissa kiinnitetään huomiota asiakaslähtöisyyteen, elämyksellisyyteen sisältäen paikallisuuden, lähiruoan ja tarinoiden hyödyntämisen, vastuullisuuteen, liiketoiminnallisuuteen, verkostoihin ja yhteistyökumppaneihin, digitaalisuuteen ja monipuolisuuteen myynti- ja markkinointikanavien hyödyntämisessä sekä ruokamatkailutuotteeseen kokonaisuutena.

Opiskelijasarjassa kriteerit ovat muuten samat, mutta ruokamatkailutuotteen ei tarvitse olla myynnissä, vaan se voi olla idea, konsepti tai vaikkapa opinnäytetyönä syntynyt ruokamatkailutuote. Osallistu yksin tai tiiminä! Opiskelijakilpailuun osallistutaan täyttämällä opiskelijasarjan kilpailulomake.

Huomioithan, että kyseessä ei ole pelkkä raaka-aine- tai elintarvikekilpailu.

Voittajat julkistetaan ja palkitaan 30.11.2023.

Kilpailu: Suomen paras ruokamatkailutuote.

Ruokamatkailija matkustaa ensisijaisena motiivinaan ruoka ja siihen liittyvät aktiviteetit. Ruokamatkalla voi olla lähellä tai kauempana. Ruokamatkailu voidaan lyhyesti määritellä matkailuksi, jossa matkailija matkustaa löytääkseen paikalliset maut ja niiden myötä paikan hengen. 

Suomalainen ruokamatkailu on monipuolista. Se voi olla paljon muutakin kuin kahvilakäynti tai ravintolaruokailu, kuten ohjattua tekemistä ruoan ympärillä, pilkkiretki, sienisuunnistus tai vaikka ohjelmallinen ruokailu melontaretken päätteeksi. Suomalainen ruokamatkailu tekee kokijalleen kokonaisvaltaisen hyvän olon.

Ammattilaissarja

Kutsumme mukaan yrityksiä ja yhteisöjä, jotka tarjoavat matkailijoille ruokaan liittyviä elämyksiä. Haemme olemassa olevia ruokamatkailutuotteita, jotka ovat myynnissä asiakkaille.

Kilpailuun voi osallistua Suomessa vastuullisesti toimiva, hyvät liiketoiminnan periaatteet omaava taho. Kilpailun järjestäjä voi tarvittaessa pyytää osallistujalta toimintaan liittyviä dokumentteja.

Opiskelijasarja

Vuoden 2023 kilpailussa on uutuutena mukana myös opiskelijasarja. Voit osallistua yksin tai 2–4 hengen ryhmässä ja olla osallistumisvaiheessa minkä tahansa alan opiskelija.

 

Haku ammattilaissarjaan on päättynyt.

Opiskelijasarjan hakuaikaa on jatkettu, ja siihen voi osallistua kilpailulomakkeella 30.9. asti. 

Voittajat julkistetaan ja palkitaan 30.11.2023.

Kilpailun tavoitteena on vahvistaa elämyksellisen ruokamatkailun tuotteistamista, etsiä ruokamatkailun kärkituotteita ja vahvistaa aitoa yhteistyötä.

Nielu metsäravintola

Saimaa ruokaviikonloput 

Olo Creative Kitchenin klassikkomenu Matka Suomi

Arviointiraati

 •  Kirsi Viljanen, kilpailun puheenjohtaja, erityisasiantuntija, maa- ja metsätalousministeriö
 • Terhi HookDevelopment Manager, Business Finland / Visit Finland
 • Kristiina Adamsson, lehtori, ruokamatkailun asiantuntija, Haaga-Helia amk, Hungry for Finland
 • Heidi Siivonen, ruokamarkkina-asiantuntija, MTK ry
 • Anne Mikkola, ruokamatkailun asiantuntija, Lomalaidun ry
 • Mariaana Nelimarkka, ruoka- ja oluttoimittaja
 • Anni Korhonen, yrittäjä, Majatalo Puukarin pysäkki
 • Katja Tuomainen, Suomen kokkimaajoukkueen joukkueenjohtaja
 • Ilias Kuntras, opiskelijaedustaja, Haaga-Helia amk
Haaga-Helia.
Lomalaidun logo

Ruokamatkailukilpailu 2021

 

Nielu metsäravintola on Suomen paras ruokamatkailutuote 2021!

Hungry for Finland -ruokamatkailukilpailun arviointiraati on valinnut Nielu metsäravintolan Suomen parhaaksi ruokamatkailutuotteeksi 2021.

Palkinnon jakoivat maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä ja Senior Director Travel Kristiina Hietasaari, Business Finland Oy/Visit Finland. Kilpailuun osallistui 77 monipuolista ja tasokasta tuotetta. Tänä vuonna erityistavoite oli saada mukaan uusia tuotteita, joilla noustaan korona-ajasta. Kilpailuun osallistuneista ruokamatkailutuotteista 33 ovat kehittämisvaiheessa.

Nielu metsäravintola (Bites&Bubbles Oy) on upeasti suunniteltu kokonaisuus, jossa todellinen fine dining tuodaan keskelle suomalaista metsää. Tuote on kuitenkin helposti saavutettavissa ja ostettavissa. Vastuullisuus ja ekologiset ulottuvuudet on huomioitu. Metsänsuojelu ja yhteiskuljetukset tukevat hienosti ympäristönäkökulmaa ja asiakas kokee tekevänsä samalla hyvää ostaessaan tuotteen. Kotimaiset raaka-aineet, ja villiyrttien käyttö on onnistunutta. Illallinen on jo lähtökohtaisesti suunniteltu innovatiivisesti sopimaan moneen ruokavalioon. Pienin muutoksin se sopii kasvissyöjille ja jopa täysin vegaaneillekin. Mielenkiintoinen juomapaketti, myös alkoholiton, on suunniteltu vastuullisuusajattelun mukaisesti. Nettisivut ovat houkuttelevat ja koko palvelupolku toimii.  Elämyksellisyys, uudenlainen ajattelu erottuu.  Tyylikkäästi erilainen – arviointiraati toteaa.

Lisäksi palkittiin kolme merkittävää ruokamatkailutekoa:

Arviointiraati antoi myös viisi kunniamainintaa:

Logot: MMM, Visit Finland, MTK, Suomen Keittiömestarit ry, Maa- ja kotitalousnaiset, d.o. Saimaa, Helsingin kaupunki, Miksei Mikkeli, Hungry for Finland ja Haaga-Helia.