Hungry for Finland
Ruokamatkailukilpailu 2023
Hungry for Finland – Ruokamatkailukilpailu 2023
Ruokamatkailukilpailun ammattilaissarjan hakuaika on päättynyt (1.5–31.7.2023) ja finalistit on nyt valittu. Kiitoksia kaikille mukaan lähteneille ja tuotteita vinkanneille!
Raati tekee parhaillaan arviointikäyntejä finalistikohteissa.
Opiskelijasarjaan kannattaa edelleen osallistua 30.9.2023 asti, back to school -hengessä. Voit olla opiskelija aivan miltä koulutusalalta tai -asteelta hyvänsä. Uusia ideoita tarvitaan, tervetuloa mukaan!
Ammattilaissarja:
Finalistit 2023 on valittu!
Kilpailun arviointiraati on valinnut seuraavat 15 finalistia:
• Glowing Ember -kotaillallinen, Glowing Ember, Lappi, Rovaniemi
• Iitin Maatilatori, Iitin Maatilatori Oy, Päijät-Häme, Kausala
• Illallisristeily Loistokarin saarelle, Höyrylaiva s/s Ukkopekka, Varsinais-Suomi, Turku
• Luonnottaren lounasbuffetti, Hiljaisen Kansan Niittykahvila, Kainuun Kuutamokeikat
• Kansainvälinen ruokavuosikalenteri, Visit Lahti – verkkosivusto, jolla esitellään ruokamatkailua ja ruokaa neljän vuoden ajan kautta ja 12 makureittiä, Päijät-Häme
• Karjalainen makumatka, paketoitu ruokareitti, Huoneistohotelli Lietsu, Valamon luostari & Villa Ruusula, Pohjois-Karjala, Joensuu
• Kymenlaakson ruokaidentiteetti, alueellinen hanke, verkkosivusto, jossa esittelyssä 13 ruokamatkailutuotetta, Visit Kotka Hamina
• Mushroom Hunting, Taiga Times, Kanta-Häme ja Uusimaa
• Piknin omenapuun alla ja Taste of Archipelago-tapahtuma, Tammiston Kuulas, Varsinais-Suomi, Naantali
• Ravintola Vår, Vår menu, Vår group Oy, Uusimaa, Porvoo
• Restaurant Solitary, RT Restaurants Oy, Etelä-Savo, Rantasalmi
• Saunaa ja herkuttelua Lonnan saarella, Lonnan saari / Oy Lonnan Hyväntuulenkeidas Ab, Uusimaa, Helsinki
• Sicapelle ja Hotel Onni Experience, Illallinen ja yöelämys, Kova ja Kiivas Oy, Uusimaa, Porvoo
• Taste the traditional flavors and aromas of four different provinces, paketoitu ruokareitti, Äksyt Ämmät Oy, Kainuu, Pohjois-Karjala, Pohjois-Pohjanmaa, Pohjois-Savo
• Tislaamokierros & Tasting, Oy Gust. Ranin / Lignell & Piispanen, Pohjois-Savo, Kuopio.
Miksi yli 50 tuotetta ilmoittautui mukaan kilpailuun?
- Voittajatuotteet saavat näkyvyyttä kilpailun rahoittajien, kuten Visit Finlandin kanavissa
- Kilpailulomakkeen täyttäminenkin on yritykselle kehittämisteko
- Pääpalkinto on 5000 euroa. Kilpailun 2. ja 3. palkitaan 2000 eurolla
- Opiskelijasarjan voittaja palkitaan 500 euron lahjakortilla valitsemaansa ruokamatkailukohteeseen. 2. ja 3. sija palkitaan tuotelahjoilla.
Mitä arvioidaan?
Kilpailun arvioinnissa kiinnitetään huomiota asiakaslähtöisyyteen, elämyksellisyyteen sisältäen paikallisuuden, lähiruoan ja tarinoiden hyödyntämisen, vastuullisuuteen, liiketoiminnallisuuteen, verkostoihin ja yhteistyökumppaneihin, digitaalisuuteen ja monipuolisuuteen myynti- ja markkinointikanavien hyödyntämisessä sekä ruokamatkailutuotteeseen kokonaisuutena.
Opiskelijasarjassa kriteerit ovat muuten samat, mutta ruokamatkailutuotteen ei tarvitse olla myynnissä, vaan se voi olla idea, konsepti tai vaikkapa opinnäytetyönä syntynyt ruokamatkailutuote. Osallistu yksin tai tiiminä! Opiskelijakilpailuun osallistutaan täyttämällä opiskelijasarjan kilpailulomake.
Huomioithan, että kyseessä ei ole pelkkä raaka-aine- tai elintarvikekilpailu.
Voittajat julkistetaan ja palkitaan 30.11.2023.

Ruokamatkailija matkustaa ensisijaisena motiivinaan ruoka ja siihen liittyvät aktiviteetit. Ruokamatkalla voi olla lähellä tai kauempana. Ruokamatkailu voidaan lyhyesti määritellä matkailuksi, jossa matkailija matkustaa löytääkseen paikalliset maut ja niiden myötä paikan hengen.
Suomalainen ruokamatkailu on monipuolista. Se voi olla paljon muutakin kuin kahvilakäynti tai ravintolaruokailu, kuten ohjattua tekemistä ruoan ympärillä, pilkkiretki, sienisuunnistus tai vaikka ohjelmallinen ruokailu melontaretken päätteeksi. Suomalainen ruokamatkailu tekee kokijalleen kokonaisvaltaisen hyvän olon.
Ammattilaissarja
Kutsumme mukaan yrityksiä ja yhteisöjä, jotka tarjoavat matkailijoille ruokaan liittyviä elämyksiä. Haemme olemassa olevia ruokamatkailutuotteita, jotka ovat myynnissä asiakkaille.
Kilpailuun voi osallistua Suomessa vastuullisesti toimiva, hyvät liiketoiminnan periaatteet omaava taho. Kilpailun järjestäjä voi tarvittaessa pyytää osallistujalta toimintaan liittyviä dokumentteja.
Opiskelijasarja
Vuoden 2023 kilpailussa on uutuutena mukana myös opiskelijasarja. Voit osallistua yksin tai 2–4 hengen ryhmässä ja olla osallistumisvaiheessa minkä tahansa alan opiskelija.
Haku ammattilaissarjaan on päättynyt.
Opiskelijasarjan hakuaikaa on jatkettu, ja siihen voi osallistua kilpailulomakkeella 30.9. asti.
Voittajat julkistetaan ja palkitaan 30.11.2023.
Kilpailun tavoitteena on vahvistaa elämyksellisen ruokamatkailun tuotteistamista, etsiä ruokamatkailun kärkituotteita ja vahvistaa aitoa yhteistyötä.
Arviointiraati
- Kirsi Viljanen, kilpailun puheenjohtaja, erityisasiantuntija, maa- ja metsätalousministeriö
- Terhi Hook, Development Manager, Business Finland / Visit Finland
- Kristiina Adamsson, lehtori, ruokamatkailun asiantuntija, Haaga-Helia amk, Hungry for Finland
- Heidi Siivonen, ruokamarkkina-asiantuntija, MTK ry
- Anne Mikkola, ruokamatkailun asiantuntija, Lomalaidun ry
- Mariaana Nelimarkka, ruoka- ja oluttoimittaja
- Anni Korhonen, yrittäjä, Majatalo Puukarin pysäkki
- Katja Tuomainen, Suomen kokkimaajoukkueen joukkueenjohtaja
- Ilias Kuntras, opiskelijaedustaja, Haaga-Helia amk






Ruokamatkailukilpailu 2021
Nielu metsäravintola on Suomen paras ruokamatkailutuote 2021!
Hungry for Finland -ruokamatkailukilpailun arviointiraati on valinnut Nielu metsäravintolan Suomen parhaaksi ruokamatkailutuotteeksi 2021.
Palkinnon jakoivat maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä ja Senior Director Travel Kristiina Hietasaari, Business Finland Oy/Visit Finland. Kilpailuun osallistui 77 monipuolista ja tasokasta tuotetta. Tänä vuonna erityistavoite oli saada mukaan uusia tuotteita, joilla noustaan korona-ajasta. Kilpailuun osallistuneista ruokamatkailutuotteista 33 ovat kehittämisvaiheessa.
Nielu metsäravintola (Bites&Bubbles Oy) on upeasti suunniteltu kokonaisuus, jossa todellinen fine dining tuodaan keskelle suomalaista metsää. Tuote on kuitenkin helposti saavutettavissa ja ostettavissa. Vastuullisuus ja ekologiset ulottuvuudet on huomioitu. Metsänsuojelu ja yhteiskuljetukset tukevat hienosti ympäristönäkökulmaa ja asiakas kokee tekevänsä samalla hyvää ostaessaan tuotteen. Kotimaiset raaka-aineet, ja villiyrttien käyttö on onnistunutta. Illallinen on jo lähtökohtaisesti suunniteltu innovatiivisesti sopimaan moneen ruokavalioon. Pienin muutoksin se sopii kasvissyöjille ja jopa täysin vegaaneillekin. Mielenkiintoinen juomapaketti, myös alkoholiton, on suunniteltu vastuullisuusajattelun mukaisesti. Nettisivut ovat houkuttelevat ja koko palvelupolku toimii. Elämyksellisyys, uudenlainen ajattelu erottuu. Tyylikkäästi erilainen – arviointiraati toteaa.
Lisäksi palkittiin kolme merkittävää ruokamatkailutekoa:
- Kyrö illallispaketti, Kyrö Distillery Home, Isokyrö
- Menu Nokka, Ravintola Nokka, Helsinki
- Taste of Slow Häme, Taste of Häme -verkosto: Hahkialan Kartano, Pekkolan tila, Iloranta, Tiirinkoski, Hauho ja Hämeenlinna
Arviointiraati antoi myös viisi kunniamainintaa:
- Gastrojuna/Gastrotrain, GreenEscape Oy, tuote kehitteillä
- Hotelliaamiainen, Lapland Hotels Oy
- Pohjois-Savon tarjonta kokonaisuutena: SATOA Kuopio Food Festival, SATOA Goes WILD -villiruokafestivaali ja European Region of Gastronomy- juhlavuosikokonaisuus, Itä-Suomen Maa- ja kotitalousnaiset/ProAgria
- Päivä muikunkalastajan mukana, Activity Maker & Ovaskala, Savonlinna, tuote kehitteillä
- Wine in the Woods – Finland, Naturally Experiences, useita sijainteja
