Hungry for Finland – Ruokamatkailukilpailu 2023
Osallistu, hakuaika 1.5–31.7.2023
Uutuutena kilpailussa opiskelijasarja!
Miksi osallistua?
- Voittajatuotteet saavat näkyvyyttä kilpailun rahoittajien, kuten Visit Finlandin kanavissa
- Kilpailulomakkeen täyttäminenkin on yrityksellesi kehittämisteko
- Pääpalkinto on 5000 euroa. Kilpailun 2. ja 3. palkitaan 2000 eurolla
- Opiskelijasarjan voittaja palkitaan 500 euron lahjakortilla valitsemaansa ruokamatkailukohteeseen
Mitä arvioidaan?
Kilpailun arvioinnissa kiinnitetään huomiota asiakaslähtöisyyteen, elämyksellisyyteen sisältäen paikallisuuden, lähiruoan ja tarinoiden hyödyntämisen, vastuullisuuteen, liiketoiminnallisuuteen, verkostoihin ja yhteistyökumppaneihin, digitaalisuuteen ja monipuolisuuteen myynti- ja markkinointikanavien hyödyntämisessä sekä ruokamatkailutuotteeseen kokonaisuutena.
Voittajat julkistetaan ja palkitaan loppuvuodesta 2023.

Kutsumme mukaan yrityksiä ja yhteisöjä, jotka tarjoavat matkailijoille ruokaan liittyviä elämyksiä. Haemme olemassa olevia ruokamatkailutuotteita, jotka ovat myynnissä asiakkaille.
Vuoden 2023 kilpailussa on uutuutena mukana myös opiskelijasarja.
Huomioithan, että kyseessä ei ole puhdas elintarvikekilpailu.
Kilpailuun osallistutaan täyttämällä kilpailulomake www.hungryforfinland.fi -sivuilla 1.5-31.7.2023 välisenä aikana. Voittajat julkistetaan ja palkitaan marraskuussa 2023.
Arviointiraati
- Kirsi Viljanen, kilpailun puheenjohtaja, erityisasiantuntija, maa- ja metsätalousministeriö
- Terhi Hook, Development Manager, Business Finland / Visit Finland
- Kristiina Adamsson, lehtori, ruokamatkailun asiantuntija, Haaga-Helia amk, Hungry for Finland
- Päivi Nerg, elinvoimajohtaja, MTK ry
- Anne Mikkola, ruokamatkailun asiantuntija, Lomalaidun ry
- Mariaana Nelimarkka, ruoka- ja oluttoimittaja
- Anni Korhonen, yrittäjä, Majatalo Puukarin pysäkki
- Katja Tuomainen, Suomen kokkimaajoukkueen joukkueenjohtaja
- Ilias Kuntras, opiskelijaedustaja, Haaga-Helia amk






Ruokamatkailukilpailu 2021
Nielu metsäravintola on Suomen paras ruokamatkailutuote 2021!
Hungry for Finland -ruokamatkailukilpailun arviointiraati on valinnut Nielu metsäravintolan Suomen parhaaksi ruokamatkailutuotteeksi 2021.
Palkinnon jakoivat maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä ja Senior Director Travel Kristiina Hietasaari, Business Finland Oy/Visit Finland. Kilpailuun osallistui 77 monipuolista ja tasokasta tuotetta. Tänä vuonna erityistavoite oli saada mukaan uusia tuotteita, joilla noustaan korona-ajasta. Kilpailuun osallistuneista ruokamatkailutuotteista 33 ovat kehittämisvaiheessa.
Nielu metsäravintola (Bites&Bubbles Oy) on upeasti suunniteltu kokonaisuus, jossa todellinen fine dining tuodaan keskelle suomalaista metsää. Tuote on kuitenkin helposti saavutettavissa ja ostettavissa. Vastuullisuus ja ekologiset ulottuvuudet on huomioitu. Metsänsuojelu ja yhteiskuljetukset tukevat hienosti ympäristönäkökulmaa ja asiakas kokee tekevänsä samalla hyvää ostaessaan tuotteen. Kotimaiset raaka-aineet, ja villiyrttien käyttö on onnistunutta. Illallinen on jo lähtökohtaisesti suunniteltu innovatiivisesti sopimaan moneen ruokavalioon. Pienin muutoksin se sopii kasvissyöjille ja jopa täysin vegaaneillekin. Mielenkiintoinen juomapaketti, myös alkoholiton, on suunniteltu vastuullisuusajattelun mukaisesti. Nettisivut ovat houkuttelevat ja koko palvelupolku toimii. Elämyksellisyys, uudenlainen ajattelu erottuu. Tyylikkäästi erilainen – arviointiraati toteaa.
Lisäksi palkittiin kolme merkittävää ruokamatkailutekoa:
- Kyrö illallispaketti, Kyrö Distillery Home, Isokyrö
- Menu Nokka, Ravintola Nokka, Helsinki
- Taste of Slow Häme, Taste of Häme -verkosto: Hahkialan Kartano, Pekkolan tila, Iloranta, Tiirinkoski, Hauho ja Hämeenlinna
Arviointiraati antoi myös viisi kunniamainintaa:
- Gastrojuna/Gastrotrain, GreenEscape Oy, tuote kehitteillä
- Hotelliaamiainen, Lapland Hotels Oy
- Pohjois-Savon tarjonta kokonaisuutena: SATOA Kuopio Food Festival, SATOA Goes WILD -villiruokafestivaali ja European Region of Gastronomy- juhlavuosikokonaisuus, Itä-Suomen Maa- ja kotitalousnaiset/ProAgria
- Päivä muikunkalastajan mukana, Activity Maker & Ovaskala, Savonlinna, tuote kehitteillä
- Wine in the Woods – Finland, Naturally Experiences, useita sijainteja
Arviointikriteerit
Kilpailun arvioinnissa kiinnitettiin huomiota asiakaslähtöisyyteen, elämyksellisyyteen sisältäen paikallisuuden, lähiruoan ja tarinoiden hyödyntämisen, vastuullisuuteen, liiketoiminnallisuuteen, verkostoihin ja yhteistyökumppaneihin, monipuolisuuteen myynti- ja markkinointikanavien käytössä sekä ruokamatkailutuotteeseen kokonaisuutena.
Kilpailun tavoitteet
Kilpailulla rohkaistiin ruokaan ja matkailuun liittyviä verkostoja kehittämään vastuullisuuteen ja paikallisuuteen perustuvaa ruokamatkailutarjontaa. Kilpailuun haettiin yrityksiä ja yhteisöjä, jotka ovat innovatiivisia ruokamatkailun edelläkävijöitä ja tarjoavat matkailijoille ruokaan liittyviä elämyksiä. Kilpailun tavoitteena on vahvistaa elämyksellisen ruokamatkailun tuotteistamista Suomessa, etsiä ruokamatkailun kärkituotteita ja vahvistaa aitoa yhteistyötä. Vuoden 2021 kilpailu on järjestyksessä neljäs, edelliset kilpailut olivat vuosina 2015, 2017 ja 2019.
Hungry for Finland! Ruokamatkailukilpailua 2021 ja ruokamatkailun kansallista kehittämistä koordinoi Haaga-Helia ammattikorkeakoulu.
Palkinnot
Voittaja palkittiin 3000 euron tuotekehitysrahalla. Sijoittuneista (1.-4.) tehtiin edustavat markkinointivideot yritysten käyttöön. Lisäksi sijoittuneilla on mahdollisuus osallistua sparraukseen ja he saavat markkinoinnillista näkyvyyttä Visit Finlandin kanavissa.
Arviointiraati
Kilpailun arviointiraadin muodostivat rahoittajien edustajat
- Maa- ja metsätalousministeriö, Kirsi Viljanen, erityisasiantuntija, kilpailuraadin puheenjohtaja
- Business Finland/Visit Finland, Terhi Hook, Development Manager
- Maa- ja metsätaloustuottajien Keskusliitto MTK / Lomalaidun ry, Anne Mikkola, ruokamatkailun koordinaattori
- Maa- ja kotitalousnaisten Keskus ry, Marita Suontausta, kehityspäällikkö
- D.O. Saimaa / Mikkelin kehitysyhtiö Miksei Oy, Miia Korja, projektipäällikkö,
- Suomen Keittiömestarit ry, Ulla Liukkonen, puheenjohtaja
- Helsingin kaupunki, Jukka-Pekka Tolvanen, yritysluotsi
