Siirry suoraan sisältöön
Hungry for Finland logo. Ruokamatkailu.
Euroopan unionin osarahoittama.

Ruokamatkailun osaamisryhmä

Ruokamatkailun osaamisryhmän tavoitteena on lisätä toimijoiden välistä verkostoitumista, hyvien käytänteiden jakoa ja toiminnan edelleen kehittymistä. Mukaan toimintaan ovat tervetulleita kaikki ruokamatkailun kehittäjät ja yrittäjät sekä aiheesta innostuneet!

Kuva: Harri Tarvainen

AJANKOHTAISTA

  • Ruokamatkailun osaamisryhmän tiedonvaihtokanava, LinkedIn-ryhmä, on avattu! Liity ryhmään

  • Ruokamatkailun osaamisryhmän ensimmäisessä tapaamisessa 21.5.2025 oli mukana yli 70 ruokamatkailun osaajaa! Lue lisää haitarista alta

Ruokamatkailun osaamisryhmän ensimmäinen tapaaminen järjestettiin hybridinä 21.5.2025 klo 9—12. Osallistujia oli paikan päällä Haaga-Helian tiloissa kymmenkunta, linjoilla parhaimmillaan yli 60. Keskustelu oli ilahduttavan vilkasta ja antoisaa. Tilaisuudesa saatu palaute oli erinomaista: tällaiselle vuorovaikutteiselle, verkostomaiselle ja tavoitteelliselle toiminnalle on selkeä tarve. Ruokamatkailun osaamisryhmän tavoite on tunnistaa suomalaisen ruokamatkailun kehityksen ongelmakohtia ja ratkoa niitä. 

Ensimmäisessä tapaamisessa käytiin läpi ruokamatkailun ajankohtaisia asioita ja työpajailtiin liittyen Visit Finlandin ruokamaakuvatutkimukseen. Osaamisryhmäläiset saivat tilaisuuden vaikuttaa siihen, mitä asioita Visit Finlandin maakuvatutkimuksessa tullaan painottamaan. Lisäksi pohdittiin osaamisryhmän omia mielikuvia Suomesta ruokamatkailumaana.

Ruokamatkailun osaamisryhmän ensimmäisen tapaamisen esitysmateriaalit (PDF)

Nostoja osaamisryhmän tapaamisessa käydystä keskustelusta alla:

Ruokamatkailun osaamisryhmän tapaamisessa keskusteltiin – yllätys yllätys – paikallisesta ruoasta 

Lienee itsestäänselvyys, että paikallisen ruoan tulisi olla yksi ravintoloiden ja ruokamatkailutuotteiden kulmakivistä. Keskusteltiin siitä, kuinka sen pitäisi tulla itsestäänselvyydeksi myös muualle, kuten kauppojen hyllyille ja hotelliaamiaisille. Paikallisia tuottajia ja tuotteita tulisi nostaa näkyvästi esille.  

Suhtautuminen ruokaan ja ruokakulttuuriin lähtee ruokakasvatuksesta 

Yhtä mieltä osaamisryhmän tapaamisessa oltiin siitä, että nykyisten haasteiden ratkaisemiseksi tarvitaan myös suomalaisen kuluttajan ruoka- ja asennekasvatusta. “Ei pelkkää mättöä, vaan myös laatua ja makua.” 

On elintärkeää, että oman alueen raaka-aineita arvostetaan. Suomalaista ruokakulttuuria ei tunnisteta kovin vahvaksi, ja omimme ulkomailta asioita ja makuja. Liian monet sivuuttavat sen, kuinka paljon Suomessa on ruokamatkailullista potentiaalia. 

Saavutettavuudessa on edelleen kehitettävää 

Jälleenmyyjien näkökulmasta paikallisten tuotteiden saavutettavuus on hankalaa ja aikaa vievää. Olisi hyvä saada tuotteita löydettäväksi yhden osoitteen alle. Aitojamakuja.fi -sivuilta löytyy lähi- ja luomuruokayritysten hakupalvelu, johon on kerätty yli 2000 yritystä eri puolilta Suomea. Se on hyvä palvelu sekä kuluttajille että ostajille: sieltä pystyy hakemaan yrityksiä maakunnittain ja tuoteryhmittäin. Listalla on myös tilapuoteja ja lähiruokaa tarjoavia ravintoloita. à https://aitojamakuja.fi/hae-yrityksia/  

Miksi Suomessa tarjoillaan niin vähän suomalaista, lähellä tuotettua ruokaa?  

Monesti kysymys on rahasta. Luomu ja lähiruoka maksaa. 

Lisäksi keskusteltiin siitä, kuinka hankalaa Suomessa on löytää ravintola, joka tarjoilee perinteistä suomalaista ruokaa. Toreilta saa paikallisherkkuja, lohikeittoa ja lörtsyä, mutta varsinaista suomalaista ravintolaa tai ravintola-annosta on hankalampi löytää. 

Ahvenanmaalla tavoitellaan sitä, että 70 % ravintoloista olisi vähintään yksi ahvenanmaalainen ruoka listalla vuoteen 2027 mennessä. Tämä voisi olla realistinen tavoite meillä mantereellakin. 

Osaamisryhmän tapaamisessa osallistujien jakamia ajankohtaisia asioita 

  • Högskolan på Åland: Smakturismen på Åland (Ruokamatkailua Ahvenanmaalla) -hanke & valmisteilla Ahvenanmaan ruokamatkailustrategia  

Maaseuturahoitteisia ruokamatkailuun liittyviä hankkeita löytyy maaseutuverkoston hankerekisteristä. Hankerekisteri – Maaseutuverkosto 

Ilmoittaudu mukaan ruokamatkailun osaamisryhmän toiseen tapaamiseen 20.10.2025 mennessä täällä.

📅 To 23.10.2025 klo 9—12

📌 HYBRIDI: Haaga-Helian Pasilan kampus, Helsinki / Teams

Ilmoittaudu mukaan ruokamatkailun osaamisryhmän kolmanteen tapaamiseen 12.1.2026 mennessä täällä.

📅 To 15.1.2026 klo 9—12

📌 HELSINKI: Haaga-Helian Pasilan kampus

Tausta

On huomattu, että Suomessa matkailun kehittäminen on pirstaleista: päällekkäisiä hankkeita on käynnissä ympäri Suomea, pyöriä keksitään uudelleen ja tieto ei kulje. Siksi Rural Finland Tourism Hub -hanke yhteistyössä Hungry for Finlandin kanssa koordinoi ruokamatkailun osaamisryhmää, jonka tapaamisissa kokoonnutaan verkostoitumaan ja jakamaan tietoa, samaan tyyliin kuin esimerkiksi Matkamessujen yhteydessä järjestetyillä ”Matkamessujen etkot” -tilaisuuksissa, jotka ovat olleet suosittuja. Haluamme jatkaa hyväksi todettua konseptia.

Missä ja milloin?

Osaamisryhmä kokoontuu Haaga-Helian Pasilan kampuksella yhteensä kolmesti. Tilaisuudet järjestetään hybridinä, joten etäosallistuminen on mahdollista. Olemme valinneet päivät sen mukaan, että samanaikaisesti on jokin tapahtuma, johon saatat muutenkin olla tulossa.

Lisäksi perustetaan tarkoituksenmukainen alusta (esimerkiksi LinkedIn-ryhmä) tapaamistenvälistä tiedonvaihtoa varten.

Tulevat tapaamiset

Syksy 2025: to 23.10.2025 (Viini- ja ruokamessut 23–26.10.2025) | Ilmoittaudu ruokamatkailun osaamisryhmän toiseen tapaamiseen 20.10.2025 mennessä

Kevät 2026: to 15.1.2026 Matkamessujen etkot (MATKA 2026 15.–18.1.2026) | Ilmoittaudu ruokamatkailun osaamisryhmän toiseen tapaamiseen 12.1.2026 mennessä

Mitä tapaamisissa tehdään?

Hungry for Finland/Haaga-Helia fasilitoi tapaamiset. Niiden päätavoite on tiedonvaihto, ja pyrimme samalla viemään valittua kehitettävää teemaa eteenpäin. Osaamisryhmien tapaamisiin sisältyy aina aikaa vapaaseen keskusteluun ja verkostoitumiseen. Kannustamme tuomaan mukaan ajankohtaisia kuulumisia ja esimerkiksi omien hankkeiden markkinointimateriaalia.

Kuinka paljon aikaa ja sitoutumista osallistuminen vaatii?

Saat itse valita sitoutuneisuutesi tason. Voit osallistua yhteen tapaamiseen ja lukea sähköpostit, tai osallistua kaikkiin tapaamisiin ja aktiivisesti tiedonvaihtoalustalla viestittelyyn – tai jotain siltä väliltä. Haluamme, että osaamisryhmään voi tulla mukaan matalalla kynnyksellä.

 

Oa yhteyttä!

Opri Laamanen
Ruokamatkailun asiantuntija, lehtori
Haaga-Helia AMK | Hungry for Finland
opri.laamanen(a)haaga-helia.fi

Ruokamatkailun osaamisryhmä on osa valtakunnallista Rural Finland Tourism Hub -hanketta, jota koordinoi 1.1.2024–30.6.2026 Satakunnan ammattikorkeakoulu (SAMK). Se toteutetaan yhteistyössä Maa- ja kotitalousnaisten Keskuksen (MKN Keskus) ja Jyväskylän ammattikorkeakoulun (JAMK) kanssa. Hanketta rahoittaa Hämeen ELY-keskus Euroopan maaseudun maatalousrahastosta. Ruokamatkailun osaamisryhmää koordinoi Hungry for Finland Lab (Haaga-Helia AMK).