Siirry suoraan sisältöön

RUOKA&MATKAILU kehittää: Saariston makuja aamiaspöydässä

Saariston ja rannikon makuja majoitusliikkeen aamiaispöytään

Julia Bergholm, Lotta Jalkanen, Enni Karlsten, Markus Kostiander, Jenna Sallinen ja Sanni Sirniö

Haaga-Helian kolmannen vuoden hotelli- ja ravintola-alan liikkeenjohdon opiskelijat suunnittelivat ja toteuttivat aamiaisen, jonka maut sijoittuivat Suomen eri alueille. Projekti oli osa Haaga-Helian Ruokamatkailu-opintoaksoa, jossa jokainen projektiryhmä valitsi teemaksi yhden alueen Suomesta ja innovoi majoitusliikkeen aamiaisen alueensa teeman mukaisesti.

Tiimimme valitsi Suomesta alueeksi Saaristo-Suomen ja lounaisen rannikkoalueen. Inspiraation Saaristo-teemaan ryhmä sai tutkimalla alueen ruokakulttuuria, historiaa ja paikallisia raaka-aineita. Kootessamme aamiaista halusimme unohtaa perinteiset majoitusliikkeiden aamupalat, eikä tällä kertaa ollut budjettirajoitteita. Loimme vaihtoehtoisen aamiaisen, josta löytyy perinteisiä aamiaistarvikkeita, mutta muunneltuna alueen persoonallisuuteen sopivaksi. Toteutukseen oli koottu osa menun tuotteista, esimerkkiannoksia maistelukoossa. Aamiaisen tuotteet ovat pääsääntöisesti kotimaisia ja suosimme lähituotantoa. Esimerkiksi pinaattisienipiirakan molemmat tähtiraaka-aineet ovat kotimaisia.

Saaristolaisleipää, pannukakkua, siikaa, ahventa, peuramakkaraa, lammaslihapullia

Leipänä on itsetehtyä saaristolaisleipää ja lettujen sijaan Ahvenanmaan pannukakkua. Kahvi on saaristolaispaahtimolta ja tee on valmistettu koivunlehdistä, jota käytetään myös menumme koivunmahla-jääteen valmistamiseen. Aamiaisella ei ole perinteistä omena- ja appelsiinimehua, vaan ne on korvattu tyrni- ja seljankukkamehulla. Tutut nakit ja lihapullat muuntuvat peuramakkaraksi ja lammaslihapulliksi.  

Rannikolla kala on hyvin perinteinen ruoka ja kalastus tärkeä elinkeino. Halusimme erityisesti tuoda menussa esille “harvinaisemmat” kalat lohen sijaan ja siksi valittiin Napue-ginigraavattua siikaa ja ahventa. Tiedämme, että nämä kalat ovat hintavia, joten pohdimme, että jonkun niistä voisi korvata esimerkiksi hauella, joka on hieman edullisempaa.

Terveellistä maalta ja mereltä – brain foodia aamun aloitukseen

Aamiaisella halusimme alueen lisäksi tuoda esiin myös terveellisyyden. Alueelta on paljon saatavilla ‘’brain foodia’’. Suomen    rannikolla kasvaa paljon luonnonvaraisesti tyrniä ja seljankukkaa. Kummallakin on paljon terveysvaikutuksia. Tyrni    vahvistaa  luustoa, sydäntä ja hermorakenteita ja seljankukka mm. sidekudoksia. Tarjolla on tyrni-appelsiini-sitruunavitamiinishotti, joka sisältää paljon A-, B,C-, E- ja K- vitamiineja. Vitamiinien lisäksi shotti pistää aamun hyvin käyntiin pirtsakalla maullaan.

Suomea halutaan tuoda esille puhtaana ja raikkaana ruokamatkailumaana. Matkailjoiden on hyvä päästä maistelemaan suomalaisen metsän antimia. Kokonaisuutta rakentaessa pyrimme valikoimaan raaka-aineita, jossa huomioitiin niiden terveellisyys. Koska esim. kalan säännöllinen syöminen vähentää tutkitusti sydän- ja verisuonitautiriskejä, oli sitä tarjolla. Halusimme luoda päivän ensimmäisestä ateriasta niin monipuolisen, terveyden kannalta kattavan ja alueemme teeman mukaisen aamupalan kuin vain mahdollista.

Tarinallistimme aamiaisen kirjoittamalla aamiaisen raaka-aineista ja tuotteista tarinakortit, joita asiakkaat voivat lukea nauttiessaan aamiaista. Korteissa on faktatietoa terveysvaikutuksista sekä kansanuskomuksia. Tarinallistaminen on tärkeä osa tuotteistamista ja elämystä sekä tekee aamiaisesta mieleenpainuvan ja mielenkiintoisemman.

Yhteistyössä mukana E. Ahlström, Mokkapuu ja Helsinki Wildfood

Aamiainen toteutettiin yhteistyössä E.AhlströminMokkapuun ja Helsinki Wildfoodsin kanssa. Nämä yritykset edesauttoivat saaristoteemaisen aamiaisen toteuttamista. E.Ahlström lainasi tarjoiluastiat, kylttejä, pidikkeitä ja alustoja, joiden avulla pystyimme tuomaan saariston tunnelmaa tasting-pöytäämme. Saariston paikallinen paahtimo, Mokkapuu, tuki projektiamme sponsoroimalla pöytään Kustavi Kaffen, jonka käsin poimituista ja vaaleaksi paahdetuista luomukahvipavuista valmistettu kahvi täydensi saaristoteemaa merellisen kahvinautinnon muodossa.

Helsinki Wild Woods toi aamiaispöytään suomalaisen tee- ja maustekäyttöön tarkoitetun koivunlehden. Käytimme monikäyttöistä koivunlehteä teenä, mausteena ruoissa sekä ruokien koristeena. Tästä rannikolta poimitusta koivunlehdestä valmistimme koivunlehtijauhetta ja koivusuolaa. Raikas ja C-vitamiinipitoinen rauduskoivun lehti toimi loistavasti Saaristoteemassa tuoden esille makuja, tuoksuja ja värejä puhtaasta suomalaisesta saaristolaislehtimetsästä.