Siirry suoraan sisältöön

Hungry for Finland tutkii: Porvoon matkailun kehittäminen paikallisten silmälasien lävitse

Matkailuopas Porvoon parhaista paloista paikallisten näkökulmasta

Teksti: Patrizia Ruiz ja Kristiina Adamsson, Kuva: Visit Finland, Elina Manninen

Pellinki, Emäsalon kärki, Näsin kivi, Tornikallio, Sikosaaren luontopolku, Emäsalon kyläkauppa, Benita’s Café, Bosgård, Hommanäs, Brabe Kombucha, Tuorilan kotileipomo…

Haaga-Helian restonomi, Patrizia Ruiz, teki opinnäytetyön, jonka lopputuloksena syntyi alustava matkailuopas Porvoon parhaista paloista paikallisten näkökulmasta. Opinnäytetyön toimeksiantajana toimi Haaga-Helia ammattikorkeakoulun, Hungry for Finland -ruokamatkailuhanke. Työn päätavoitteena oli selvittää, mitä porvoolaiset tekevät omalla kotipaikkakunnallaan vapaa-ajallaan ja luoda tarjonnasta opas kotimaanmatkailijoille. Alatavoitteena oli liittää oppaaseen ruokamatkailu ja selvittää ovatko paikalliset valmiita jakamaan salaisuutensa.

Porvoo on Etelä-Suomessa sijaitseva noin 50 000 asukkaan kaupunki. Se on suosittu etenkin kesällä päiväkävijöiden keskuudessa ja tunnettu erityisesti Vanhasta Porvoosta ja siellä sijaitsevasta Tuomiokirkosta. Kotimaanmatkailun merkitys paikallisille yrityksille on suuri, sillä niiden asiakkaista 63 % on kotimaanmatkailijoita. Ruokamatkailu on tekemistä, jossa matkustetaan kohteen maun ja tunteen löytämiseksi. Tavoitteena on tarjota uniikkeja kokemuksia, jonka avulla tarjotaan paikan aitoja makuja sekä autetaan vierailijaa oppimaan paikallisuudesta. Matkailijoiden halu kokea jotain uutta suosittujen nähtävyyksien ulkopuolelta on yleistynyt. Uusien ruokien löytäminen ja matkailijalle tuntemattomat kohteet ovat tärkeitä motivaation lähteitä matkailussa.

Porvoolaiset vastasivat innokkaasti – kyselyyn 223 vastaajaa

Produktityyppisen opinnäytetyön tukena käytettiin kvantitatiivista määrällistä tutkimusmenetelmää kyselyn muodossa, joka tehtiin syyskuussa 2021. Kysely suunnattiin porvoolaisille ja sen tavoitteena oli selvittää paikallisten lempipaikkoja ja -tekemistä sekä porvoolaisten käyttämiä paikallisia ruoka- ja juomatuotteita. Lisäksi kyselyn tavoitteena oli kartoittaa porvoolaisten mielikuvaa Porvoosta yleisesti ja ruokamatkailukohteena. Opinnäytetyön produktin luomisen tukena käytettiin myös ei-osallistuvaa havainnointia, johon kuului havainnointia netissä sekä hyödynnettiin Porvoo-asiantuntijan vinkit.

Paikalliset viettävät itse myös kaupungissa loma-aikojaan, mikä tekee heistä luotettavia oppaita ja vinkittäjiä.  Monesti ei niin tunnetut kohteet voivat olla paljon matkaileville matkailun motivaation lähteitä. Vierialijat haluavat kokea jotain uutta suosittujen kohteiden ulkopuolelta, etenkin ne, jotka vierailevat useamman kerran samassa kohteessa.

Paikallisten suosimia monia luontokohteita ja ruokamatkailua ulkosalla

Lopullinen opas valmistui marraskuussa 2021 kyselyn tulosten, tietoperustan ja opinnäytetyön tekijän oman tietämyksen perusteella. Opas on suunnattu kotimaanmatkailijoille ja se sisältää tietoa Porvoosta, paikallisten lempipaikkoja ja -tekemistä kotipaikkakunnallaan sekä paikallisia ruoka- ja juomatuotteita. Kohteet ja tekemiset liittyvät suurimmaksi osaksi luontoon ja ruokamatkailuun. Lisäksi opas sisältää paikallisten vinkkejä, jotka on poimittu paikallisille suunnatusta kyselystä: kotikaupunki mahdollistaa elämystuokioita pois arjesta. Oppaan tavoitteena on tarjota kotimaanmatkailijalle mahdollisuus tutustua Porvooseen paikallisten silmin sekä tutustua kaupunkiin syvemmin ja laajemmin kuin Vanhan kaupungin osalta, vähän kauempaakin.                          

Tutustu itse oppaaseen tästä

Porvooseen elämyksellinen saunakonsepti?

Jatkokehityksenä oppaaseen voisi listata mm. vielä enemmän paikallisten lempikohteita ja –tekemistä kotikaupungissaan. Lisäksi oppaassa voisi syventyä laajemmin ruokamatkailuun. Opas on myös helposti käännettävissä ulkomaanmatkailijoille. Porvoosta puuttuu uniikki saunakonsepti: meri, luonto ja rentoutuminen ovat helposti yhdistettävissä Porvoossa. Porvoon lähistöltä löytyy upea saaristoa, jota voisi myös hyödyntää uniikin saunakonseptin luomiseen. Siihen voitaiisin yhdistää ruoka ja juoma, joka tekisi siitä kokonaisvaltaisen Porvoon näköisen saunakokemuksen.

Tutustu Patrizian koko opinnäytetyöhön tästä.

Lisätietoja:

Opinnäytetyöntekijä: patricia.ruiz.t(at)outlook.com

Opinnäytetyönohjaaja: kristiina.adamsson(at)haaga-helia.fi

Hymyilevä pöytäseurue kohottaa kuohuviinilaseja järvimaisemassa.